Stravičan vikend na hrvatskim cestama. Kod Đurđevca je poginulo dvoje ljudi, a šestero teže ozlijeđeno. Od siline udarca dva su automobila prepolovljena. Kod Donje Stubice smrtno je stradala pješakinja, a vozač pobjegao s mjesta nesreće. No, tu nije kraj. Bježeći, skrivio je još jednu nesreću i ozlijedio još jednu osobu. Josip Mataia, voditelj službe za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije otkrio je za Dnevnik Nove TV jesu li i koliko, znatno stroži novi zakon i poprilično paprene novčane kazne, uspjeli uvesti reda.

Galerija


Prvi podaci pokazali su manji broj stradalih, nakon uvođenja novog zakona, no pitanje je koliko je to pravi pokazatelj situacije s obzirom da je zakon u primjeni tek dva mjeseca i pogotovo kada uzmemo u obzir crne vikende. Josip Mataia iz Ravnateljstva policije misli kako je još prerano za zaključke.

Vezani članci Boris Klinec, službenik za preventivu cestovnog prometa PU vukovarsko-srijemske Jedinstven u svijetu: Hrvatski policajac poznat po neuobičajenim metodama upozoravanja ljudi o korištenju mobitela u prometu Kamere za nadzor pacijenata u KBC-u Rijeka Virtualni doktor pomaže iscrpljenim liječnicima u Rijeci: "Vidimo pacijente, možemo ih pratiti iz daljine"

"I dalje su najveći problemi u prometu brzina, alkohol, korištenje mobitela u vožnji i nekorištenje pojasa u vožnji. Statistički pokazatelji govore da su smanjene brojke nesreća, broj ozlijeđenih osoba, a imamo i 15% smanjenje smrtno stradalih osoba. Ako se po jutru dan poznaje, onda je dobro, ali prerano je govoriti kakvi će biti konačni učinci zakona", napominje.

Mataia ne misli da sve više vozača bježi s mjesta nesreće. "Ovo je dobra poruka, jer je ovaj vozač iz Zagorja vrlo brzo pronađen. To je poruka svim vozačima da se to ne isplati. Posljedice za tog vozača bit će puno gore, nego da je ostao na mjestu nesreće“, rekao je Mataia.

Diljem Hrvatske postavljeno je 59 novih kamera, a bit će ih  još. "Kamere su postavljene na 122 lokacije. Imamo ih na području svih policijskih postaja. Iduće godine bit će postavljeno novih 16 kamera i na području Dalmacije, ali i u Slavoniji.

Te kamere nisu samo za represiju već djeluju i preventivno. Iskustvo je pokazalo da tamo gdje su kamere, promet se tu smirio, više nema teških posljedica nesreća. Osim fiksnih kamera, nabavit ćemo 50 stacionarnih, odnosno 100 ručnih. Povećat ćemo kapacitet za tri puta".

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr