Na snagu je stupio novi zakon o sigurnosti cestovnog prometa. Već je poznato da su kazne drastično povećane, a u četvrtak, prvi dan primjene zakona, ekipa Dnevnika Nove TV bila je u nadzoru s policijom.

Galerija Policija zaustavlja (Foto: Dnevnik.hr) Policajci zaustavljaju automobil (Foto: Dnevnik.hr) Policijski automobil (Foto: Dnevnik.hr) +1 Veće kazne, mjerenje brzine (Foto: Dnevnik.hr)

Mjesto radnje - ulaz na staru karlovačku cestu. Lokacija na kojoj, kažu policajci, odlazak na more mnogima prisjedne na početku puta.

Vozač kojeg su prvog zaustavili nije bio u prekršaju, a s novim odredbama zakona je dobro upoznat. ''Možda malo pretjerano, možda bolje da je 500 kuna kazna pa da se naplati, nego pet tisuća kuna da se ne naplati. Ja prvi ne bih platio pet tisuća nego bih išao u zatvor'', rekao je vozač Tomislav Friščić.

Iduće zaustavljanje, prvi prekršaj. Vozačica nije bila vezana. Od danas, kazna za nekorištenje pojasa iznosi 1000 kuna, umjesto dosadašnjih 500. U ovom slučaju izrečena je samo opomena. Jer, glavni cilj, poručuje policija, nije represija.

Policija (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Uzrokuju najveća stradavanja u prometu: Policija znatno postrožila kazne za ovih osam prekršaja

''Intencija je prije svega podići razinu sigurnosti na cestama i podići razinu prometne kulture kod nas. Dio vozača već to ima na umu pa je prije kretanja privezao pojas, smanjio brzinu i razmišljao tome, govorimo o savjesnim vozačima'', rekao je Goran Begić pomoćnik načelnika II. postaje prometne policije.

Policija zaustavlja mladog vozača u pratnji majke. ''Mislim da su te novčane kazne jedino rješenje. Upravo razgovaram sa sinom i mislim da će i te mlađe generacije misliti što rade'', kaže Mirjana Bobinac.

Policija nastavlja kontrolu, ali na dionici gdje su inače prekršaji uobičajeni, danas svi paze. U pojedinim automobilima, vezani su čak i odrasli putnici na zadnjem sjedištu, što je, kažu policajci prava rijetkost.

Prva i jedina kazna tijekom smjene, ispisana je vozaču koji vozačku nije imao kod sebe. ''Imate upozorenje, ne mogu vam dati upozorenje na upozorenje. Ostajemo na 150 kuna, danas ili u tri dana'', rekao je policajac vozaču.

Vozačka i prometna dozvola, ilustracija (Foto: Željko Lukunić/PIXSELL) Na stranicama MUP-a sada možete provjeriti vrijedi li vam vozačka. Ali prije toga morate pogledati u – vozačku

Unatoč kazni, policiji ništa ne zamjera. Zakon je zakon, a na njegovu sreću, ovo je bio tek minorni prekršaj. ''Mislim da je to u redu. Radi sigurnosti vozača, ali i drugih'', kazao je kažnjeni vozač Bruno Babić.

Pet sati smjene, na jednoj od najfrekventnijih prometnica, samo jedna kazna i jedno upozorenje. Vozači su očito ozbiljno shvatili upozorenja. Neka tako i ostane.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju