Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smanjen broj nesreća

Stručnjaci imaju još prijedloga: Novi rigorozni zakon o prometu smanjio crne brojke, policija najavila nove akcije

Policija zaustavlja (Foto: Dnevnik.hr)
Policija zaustavlja (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Nikola Milina (Foto: Dnevnik.hr) Nikola Milina (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Policija zaustavlja (Foto: Dnevnik.hr) Policija zaustavlja (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Milan Pajnić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Novi Zakon o sigurnosti na cestama i strože kazne donijeli su rezultate, tvrde iz MUP-a. Broj smrtno stradalih u srpnju je smanjen za četvrtinu, a u kolovozu kad je Zakon stupio na snagu i više.No, stručnjaci upozoravaju-prije konkretih zaključaka treba još pričekati.

Rekorder iz Novog Marofa početkom tjedna dobio je kaznu od 40 tisuća kuna. Za volanom je uhvaćen s čak 2,38 promila alkohola u krvi. Policija je u kolovozu sankcionirala 598 vozača, od čega je čak trećina njih uhićena. Za njih 464 predložene su novčane kazne, a za čak 184 vozača kazne zatvora.

Pročitajte i ovo Nova vozačka dozvola Najmoderniji dokument Novu vozačku dozvolu gotovo je nemoguće krivotvoriti: Poznato je i hoće li se mijenjati njezina cijena Vozačka dozvola Gen2 - 2 Gen2 Počelo izdavanje nove vozačke dozvole: Pogledajte kako izgleda

Zahvaljujući novom zakonu i strožim kaznama u kolovozu je, u usporedbi s lanjskim, broj mrtvih u prometu pao za čak 43 posto!

"U kolovozu lani su smrtno stradale 44 osobe, ove godine 26. To je ukupno 18 osoba smrtno stradalih manje. Rezultati su tu", ističe glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Prvim rezultatima zadovoljni i u Udruzi sigurnost u prometu, no kažu prerano je za zaključke. "Treba pričekati najmanje 6 mjeseci pa bi se onda mogla napraviti evaluacija jer je pokazano da nakon ovakvih mjera drastičnih s protekom vremena efekti padaju", upozorava Milan Pajnić iz Udruge sigurnost u prometu.

Građani smanjenje crne statistike pozdravljaju, ali oko visokih kazni i dalje podijeljenih mišljenja. "Zakon je u svakom slučaju trebao doći i prije", smatra Milan iz Zagreba.

"Ne bojim visokih kazni jer ih ni ne krišim", kaže Almira iz Zagreba. "Treba više kazniti i onda će valjda doći netko k sebi, ti ljudi i pijanci i ovi koji brzo voze", napominje Marjan iz Zagreba. "Nije u redu. Njemačka ima veće plaće, a manje kazne i tako bi trebalo, samo educirati", uvjeren je Čamil iz Zagreba.

Da treba raditi na edukaciji, priznaje i policija. Iz Udruge sigurnost u prometu imaju još prijedloga.

"Poticanje kupnje kroz poreznu politiku novih sigurnijih vozila, zatim u domeni cestovne infrastrukture poboljšanja, dakle bez tih pratećih mjera samo ta kaznena politika po nama neće donijeti onaj traženi rezultat", kaže Pajnić.

Najveći problem i dalje je alkohol.

Od stupanja na snagu novog Zakona čak 242 vozača napuhala su iznad 1,5 promila, 63 ih je odbilo alkotest, 201 vozač uhvaćen je u vožnji bez položenog vozačkog ispita, a 97 u vožnji bez važeće dozvole.

Policija će pojačan nadzor prometa provoditi i u rujnu. Pogotovo u ponedjeljak kad počinje nastava.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene