Diljem Hrvatske i dalje se spominje problem radne snage u kuhinjama restorana, hotela, konoba.


Priznaju to i šefovi kuhinja i direktori hotela. Kuhara ni za lijek, unatoč izdašnoj plaći i do nekoliko tisuća eura.

Vezani članci Drvosječa Pakao na poslu: Situacija je vrlo brzo eskalirala, našao se u groznim problemima Menstruacija - 2 Jedna bi europska zemlja mogla postati prva koja ženama plaća bolovanje zbog bolnih menstruacija. Hoće li to uvesti i Hrvatska?

Je li problem u slabom plaćanju ili nedostatku kvalitetnog kadra, upitali smo same kuhare.

"I jedno i drugo. Pravog šefa koji je željan učiti, educirati, nije problem platiti. Izaberem najbolje za poslije, odrade sa mnom dvije godine, oni misle da znaju sve i odu ća. Ovi im ponudi tisuću kuna više, idu ća", kaže Braco Sanjin, kuhar.

Diljem Hrvatske zaposlene su tisuće kuhara i drugog osoblja. A plaće kuhara znaju biti i po nekoliko tisuća eura.

"Naravno da je teško uvijek nać dobroga djelatnika dobroga kolegu u bilo kojoj branši, a što se tiče ugostiteljstva i hotelijerstva, mislim da je posebno specifično naći dobroga kolegu djelatnika", kaže Joze Tomaš, direktor hotela.

"Žele ljudi raditi, međutim tu nedostaje dosta znanja i organizacije prije svega", smatra kuhar Hrvoje Zirojević.

Kako bi Split dobio više kvalitetnih kuhara, barmena, slastičara, otvoren je prvi međunarodni studij gastronomije. Kvalitetan kuhar trebao bi brže i bolje naći dobar posao.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju