Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nova ponuda Actavisa za Plivu veća od Barr-ove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Islandska tvrtka Actavis nudi za Plivu 795 kuna po dionici, što je 52 kune (7 posto) više od službene ponude američke kompanije Barr koja je za Plivinu dionicu ponudila 743 kune i 10 posto više od svoje prethodne ponude.

Kako piše Jutarnji list, u Barru sada razmatraju Actavisovu ponudu i ovih će dana, a najkasnije do 8. rujna, i oni Hanfi uručiti svoju novu, poboljšanu ponudu s povećanim iznosom kuna po dionici.

Pročitajte i ovo Visoka cijena kruha - 1 50 posto poskupio u 2 godine Kolika je poštena cijena jedne štruce bijelog kruha - otkriva stručnjak Slika nije dostupna Sanader u Veroni imao tajni sastanak s Plivom?

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) danas je Actavisu odobrila objavljivanje službene ponude, čime je odgovorila na njihov zahtjev od 9. kolovoza. Kao razlog za jednotjednu odgodu odgovora Actavisu Hanfa navodi da je u više navrata od islandske kompanije tražila “određene izmjene i dopune teksta ponude i priložene dokumentacije”.

Posljednji u nizu Actavisovih odgovora Agenciji stigao je jutros, čime su se stekli svi uvjeti za odobravanje zahtjeva za javnu objavu ponude, koju treba očekivati unutar sljedećih sedam dana. Za razliku od svojih dosadašnjih ponuda, Actavis je ovaj put, poput Barra, uspjeh procesa preuzimanja uvjetovao stjecanjem najmanje 51 posto glasova u Plivinoj skupštini.

Hanfa je danas tijekom jutra, kako bi spriječila špekulaciju s Plivinom dionicom u očekivanju objave detalja iz Actavisove ponude, zaustavila trgovanje Plivinim dionicama na Zagrebačkoj burzi.

- Riječ je o standardnom postupku koji je u interesu dioničara. Naime, očekivalo se da objavimo cijenu koju nudi Actavis pa se htjelo spriječiti da dioničari trguju dionicama po nižoj cijeni - pojasnio je Ante Samodol, predsjednik Uprave Hanfe. Samodol je danas izrazio zadovoljstvo što je prvi dio postupka u preuzimanju Plive, unatoč medijskim i ostalim pritiscima, korektno doveden do kraja i činjenicom da je, kaže, “Agencija pokazala da je administrativno kapacitirana za provođenje ovako složenog procesa”.

- Od ovog trenutka u daljnjem nadmetanju važna će biti jedino cijena. To znači da se više neće moći baratati virtualnim tumačenjima zakona, kao što je to bio slučaj do sada - rekao je Samodol, dodajući da je sad na sudionicima nadmetanja da povuku sljedeće korake.

Trgovanje Plivom na Burzi nastavljeno je u 14.45 sati, a odmah nakon početka trgovanja cijena dionice Plive skočila je s današnjih zaključnih 780 kuna na rekordne 824 kune. Ostvaren je promet od 8,625 milijuna kuna.

Trgovanje Plivinim GDR-ovima na Londonskoj burzi nije prekidano, a njihova je cijena sredinom dana dosegnula 28,75 dolara.

Analitičari kretanja u farmaceutskoj industriji upozoravaju, međutim, na još jedan događaj unutar sektora koji bi mogao prilično ozbiljno utjecati na daljnji tijek preuzimanja Plive.

Riječ je o najavi američke farmaceutske generičke tvrtke Mylan, objavljenoj u utorak, da će do kraja listopada dovršiti proces preuzimanja 53 posto udjela u indijskoj kompaniji Matrix, jednom od najvećih svjetskih proizvođača aktivnih supstanci za lijekove.

Mylan, upozoravaju analitičari, tim potezom postaje druga američka generička tvrtka koja izlazi izvan granica SAD-a, nakon Watsona koji je proteklog proljeća također bio u shoppingu u Indiji. Kako Mylan ima vrlo razvijene kontakte s europskim proizvođačima lijekova, Barr bi, ne uspije li preuzeti Plivu, mogao ozbiljnije zaostati za konkurencijom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene