Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U PRIPREMI KOLEKTIVNA TUŽBA

Nova ofenziva: Hoće li uskoro doći kraj nepoštenoj praksi kojom nam banke iz džepa izbijaju tisuće eura?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga Franak diže novu kolektivnu tužbu protiv banaka zbog naknada koje su naplaćivale prilikom ugovaranja i zatvaranja kredita.

Prema njihovim procjenama, banke su na taj način u posljednjih 10 godina zaradile oko milijardu kuna.

Pročitajte i ovo Kune PRIOPĆENJE HNB-A Milijarde kuna još su uvijek kod građana, njihova zamjena od sredine travnja na novoj lokaciji Ustavni sud potvrdio je pravni interes potrošača - 5 Banke tužilo 40.000 građana Nova pobjeda udruge Franak: "To je zadnja stepenica prema glavnom cilju"

Prije više od godinu dana Gordana Lesinger svoj je kredit iz švicarca prebacila u euro. Zbog reprogramiranja postojećeg duga banka joj je obračunala razne naknade.

"Moram priznati da sam imala mukotrpne pregovore s bankom. Naknada kod javnog bilježnika bila je 2.500 kuna, pa još osiguravajuća društva, pa procjene, pa slične stvari, možda 5.000 kuna. Ne znaš zapravo za što daješ, onda je to zapravo jako puno", kaže korisnica kredita Gordana Lesinger.

Uskoro kolektivna tužba

Zbog novca utrošenog na naknade spremna je na privatnu tužbu protiv banke. Prvi korak poduzet će Udruga Franak – podižu kolektivnu tužbu i tražit će da se sve ulazne i izlazne naknade po kreditima proglase nepoštenima i ništetnima.

"Zakon o obveznim odnosima potpuno je jasan. Ako se ugovara kredit, plaća se glavnica i kamata. I ništa drugo. Ako se vraća kredit prije vremena, plaća se opet preostala glavnica i eventualno šteta.  A šteta se mora sudski dokazati. Izmakla dobit nije šteta", kaže Goran Aleksić iz udruge Franak.

Drugim riječima – ono što banci nećete platiti putem kamata, kaže Aleksić, jer želite li prebaciti kredit u drugu banku, vaša banka ne može gledati kao štetu koju ćete joj prouzročiti.

"Imamo prevomoćnu presudu suda u Vukovaru iz 2014. godine, gdje je izlazna naknada za prijevremenu otplatu kredita proglašena nepoštenom i ništetnom i gdje se decidirano kaže da izmakla dobit banke nije šteta", kaže Aleksić.

Novi zakon ide u korist frankovcima

U korist frankovcima ide i novi Zakon o potrošačkom kreditiranju, prema kojem se naknade ne smiju obračunavati za stambene kredite. Franak želi da se ne obračunavaju za sve vrste kredita te da se vrati novac onima kojima je naknada obračunata u zadnjih pet godina.

"Izlazne naknade nekada su bile čak do četiri posto, što je bio osigurač srednjim i manjim bankama da ne dopuste prijelaz na povoljnije uvjete u druge banke. I sad zamislite, sto tisuća eura kredita, 4 tisuće eura morali biste platiti samo da otiđete iz te banke. I HNB je prije nekoliko dana upozorio banke da naprave refinanciranje svih novih kredita bez tih troškova", kaže financijski savjetnik Vjeko Peretić.

Prosječan korisnik kredita od primjerice 100.000 eura, ako prođe tužba, mogao bi dobiti natrag i do 5.000 eura. Hrvatska udruga banaka s komentarom cijele priče pričekat će dok tužba ne bude gotova.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene