Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kakvu hrvatsku žele

Nitko od predsjedničkih kandidata neće na prijem u Ured predsjednice, ali Milanović zato oživljava njeno staro obećanje

Zoran Milanović (Foto: Dnevnik.hr)
Zoran Milanović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zoran Milanović (Foto: Dnevnik.hr) Zoran Milanović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Miroslav Škoro (Foto: Dnevnik.hr) Miroslav Škoro (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Darko Horvat (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Ni posljednji izazivač u utrci za predsjednika, Miroslav Škoro, kako doznajemo, neće se odazvati pozivu Kolinde Grabar-Kitarović, koja u utorak svečani prijam za Dan državnosti. Pravda se odlaskom na ranije isplaniran put, ali zato nastavlja s objavama na društvenim mrežama i poziva se na Isusa. Zoran Milanović, pak, oživljava staro obećanje aktualne predsjednice.

Miroslav Škoro, pjevač i od nedjelje kandidat za predsjednika, komunicira putem Fejsbuka. Zahvalio je svima na potpori, pa i onima koji su ga kritizirali.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović, urednice vanjske politike Dnevnika Nove TV Za Dnevnik Nove TV Ivana Petrović istaknula dvije mogućnosti i poručila: "Nitko nema pravo udariti na ustavni poredak Hrvatske" Peđa Grbin i Barbara Štrbac Najavio promjenu Grbin otkrio hoće li poštovati odluku Ustavnog suda i naglasio: "To je životinja stjerana u kut"

"Ne mislimo svi isto i, vjerujte mi, to je dobro. Nastavimo razgovarati jer do sada nismo razgovarali uopće. .. Jučerašnje Evanđelje po Luki govorilo je o tome kako je i Isus tražio potvrdu svog identiteta i obrazlagao smisao svog života. Na dobrom smo putu", napisao je Škoro.

Zoran Milanović (Foto: Dnevnik.hr) Miroslav Škoro (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

I dok Škoro spominje Isusa, u HDZ-u mimo kamera neki njihovi dužnosnici ne skrivaju da ih je zatekla Škorina kandidatura. Darko Horvat, potpredsjednik HDZ-a, javno ga kritizira. 

"Kada bismo hrvatsko zakonodavstvo mijenjali željom i namjerom svakog tko se u bilo kakav izborni proces uključi, dobili bismo jednu šumu iz koje drveće ne bi na kraju vidjeli", kaže Horvat.

Zoran Milanović (Foto: Dnevnik.hr) Darko Horvat (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Škoro traži izmjene Ustava i veće ovlasti od onih koje je imao Franjo Tuđman. Između ostalog, da se predsjedniku omogući raspisivanje referenduma bez suglasnosti premijera.

"Predsjednik mora imati pravo sazvati sjednicu vlade. Predsjednik mora imati pravo veta i odnosno nepotpisivanja zakona do odluke Ustavnog suda. I peto - predlaganje kandidata za suce Ustavnog suda", rekao je Škoro u najavi kandidature.

Potporu Željka Požege, prijatelja i mentora s doktorata ima. "Miroslav Škoro je s predstavljanjem programa pokazao koliko mu je važna ta funkcija i koliko se sustavno pripremao za taj nastup i kompletnu kampanju koja tek slijedi", kaže Požega.

Ustavni stručnjaci su podijeljeni. Za neke su to faraonske ovlasti, dok drugi prijedlog hvale i ne smatraju ga radikalnim. 

Potpuno suprotan stav ima Zoran Milanović. On je za izbor predsjednika države u parlamentu. Ali se odlučio kandidirati, jer, kaže, sustav je i dalje isti.

"Moje iskustvo je da su do sada ljudi, prečesto u zadnje vrijeme koji su naprosto došli na tu funkciju na demokratski način smatrali tu dužnost većim od svega i da se to pretvaralo u jednu vrstu megalomanije", kaže Milanović.

Zoran Milanović (Foto: Dnevnik.hr) Zoran Milanović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Izvor blizak njemu tvrdi da u slučaju pobjede razmišlja preseliti ured u Visoku ulicu i tako podbosti aktualnu predsjednicu, koja je to obećavala, ali se od preseljenja odustalo jer lokacija nije bila prikladna, a država nije imala adekvatnu zamjenu.

Ivan Pernar obećava borbu protiv globalista, a Mislav Kolakušić je nestao iz javnosti nakon osvojenog mandata.

I dok predsjednica karte još ne otkriva, za utorak priprema prijam na Pantovčaku, u povodu Dana državnosti. 

Ugostiti neće moguće protukandidate - Kolakušić pozivnicu nije dobio, jer još nije potvrđen za zastupnika.
A Pernar, Škoro i Milanović se pravdaju drugim planovima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene