Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sutra ponovno za stolom s Vladom

'Nismo vjerska sekta koja baulja za guruom Ribićem'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Matica hrvatskih sindikata danas je reagirala na napise o Vilimu Ribiću i sindikatima koji su, kao i njegov, odbili prijedloge Vlade. Odbacuju sva nagađanja da je Vilim Ribić 'krivac' za odbacivanje prijedloga, kao i posljedice te odluke.

Iz Matice su priopćili kažu kako nisu nikakva vjerska sekta u kojoj za guruom Ribićem bauljaju njegovi sljedbenici. 'Matica hrvatskih sindikata ozbiljna je sindikalna središnjica u kojoj svaki udružen sindikat ima svoju autonomnost u djelovanju. Sindikati jedino ne smiju svojim djelovanjem nanositi štetu drugim udruženim Sindikatima, kao i samoj središnjici', stoji u priopćenju sindikata.

Pročitajte i ovo Anja Perković i Krešimir Sever - 4 Krešimir Sever Plaća za prosinac bila je 3 posto niža od one za studeni: "Od tih pomaka uvijek najviše koristi imaju poslodavci. Tu se netko debelo bogati" Negodovanje ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja - 1 Prepucavanje Cirkus pred ministarstvom! Sindikati tvrde da Fuchs ne želi razgovarati, iz ministarstva pak dobacuju: "Možda da ih ministar unese?"

>> Odgovor premijeru: 'Mi svaku noć to prespavamo'

'Odluke o neprihvaćanju prijedloga Vlade RH o izmjenama TKU-a svaki od četiri Sindikata donio je autonomno na svojim tijelima, nakon konzultacije s članovima sindikata. Najtvrđe stavove usvojio je Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara, a najumjerenije Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja. I upravo suprotno od medijskih napisa, gospodin Ribić je iznosio zajedničke stavove sva četiri Sindikata', stoji dalje.

'Vlada RH ne može bez teških pravnih posljedica jednostrano ukinuti niti jedno pravo, pa tako ni smanjiti koeficijente za nastavnike osnovnih i srednjih škola za 3,5,7 ili 9 posto. Ukoliko Vlada ipak posegne za pravnim nasiljem, posljedice će biti veliki broj izgubljenih tužbi, što bi moglo imati katastrofalne posljedice za cijelu zemlju. Naši su zahtjevi pravedni i spremni smo zajednički ustrajati do kraja', priopćili su iz sindikata.

Čelnik hrvatskog sindikata učitelja Zvonimir Laktašić, rekao je pak da će sutra u razgovoru s ministrom vidjeti što nudi Vlada i da će o tome ovisiti daljini rasplet situacije. On traži da im Vlada zajamči da će im se sve oduzeto vrati kada budu bolje gospodarske prilike i da ovo bude kraj 'uzimanjima'. I o je opovrgnuo napise na račun kolege Vilima Ribića, rekavši da svaki sindikat u svoje ime odlučuje i zna o čemu odlučuje.

Ministar Mrsić poziva na sastanak i potpisivanje

'Upućujem poziv za nastavak pregovora. Mi ćemo u ponedjeljak u 13 sati sazvati cijeli pregovarački odbor. Dakle, i onaj dio sindikata koji su potpisali i ovaj dio sindikata koji nije potpisao, pozvati ćemo ih na potpisivanje', kaže ministar Mirando Mrsić.

'U članku 10. stoji da kada budemo pregovarali o novom temeljnom ugovoru sljedeće godine, jer ovaj ističe 4.10., da ćemo razgovarati i o tim materijalnim pravima kojih su se odrekli. Dakle, o budućnosti možemo razgovarati, a o ovome što smo se odrekli sada Vlada nema mogućnosti da to jednog dana vrati. nadamo se da će sindikati to shvatiti i da će i ova će ova 4 sindikata u ponedjeljak potpisati izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora', kaže Mrsić.

'Također se nadam da će se potpisati i Sporazum o plaćama jer ne bih želio da od 1.8. dio ljudi u prosvjeti, dakle primarno profesori i nastavnici u srednjim školama, dobiju manju plaću za 150 do 600 kuna,a da recimo profesori u visokoškolskom obrazovanju i znanosti dobiju veće plaće, Vlada to ne bi željela', dodao je Mrsić.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene