Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Označen kraj akcije

VIDEO/FOTO Neutralizirana mina pronađena u riječkoj luci: "Sjedila sam u parku na Trsatu, dobro je odjeknulo"

Aktualno Galerija Krenulo tegljenje mine na pučinu - 2 Krenulo tegljenje mine na pučinu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Evakuiranje građana zbog neutraliziranja mine u Rijeci - 2 Evakuiranje građana zbog neutraliziranja mine u Rijeci - 2 Foto: Damir Skomrlj / CROPIX Evakuiranje građana zbog neutraliziranja mine u Rijeci - 3 Evakuiranje građana zbog neutraliziranja mine u Rijeci - 3 Foto: Damir Skomrlj / CROPIX Prazna riječka luka uoči neutraliziranja protubrodske mine Prazna riječka luka uoči neutraliziranja protubrodske mine Foto: Damir Skomrlj / CROPIX +8 Riječka policija zbog mine zatvorila centar grada - 1 Galerija 1/13 >>
Oglašavanjem sirene početka opasnosti u nedjelju ujutro, desetak minuta nakon šest sati, počela je složena akcija izmještanja i neutralizacije zaostale protubrodske mine iz Drugog svjetskog rata iz riječke luke.

 

  • Neutralizirana je mina koja se nalazila u riječkoj luci
  • Eksplozija se čula u cijelom gradu
  • Oglasile su se sirene kojima je označen kraj akcije
  • Objavljena je snimka eksplozije mine
  • Dio Rijeke je prije akcije evakuiran

Tijek događaja pratite u nastavku:

14:36 Objavljena je snimka eksplozije mine.

14:26 Zvuk sirene kojim je označen prestanak opasnosti ujedno je označio i prestanak zabrane boravka u tzv. crvenoj zoni smještenoj uz riječku luku te se stanari tog područja koji su evakuirani jučer u 22 sata polako vraćaju svojim domovima. U 15 sati normalizirat će se i promet središtem grada.

14:07 Oglasile su se sirene kojima je označen kraj akcije. U Rijeci će u 15h biti održana konferencija za novinare o cijeloj akciji.

14:02 Objavljene su snimke otegljivanja mine iz riječke luke.

13:38 Eksplozija mine u moru se čula u cijelom gradu. "Sjedila sam u parku na Trsatu, dobro je odjeknulo", kazala je Riječanka za DNEVNIK.hr.

13:22 Reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen javio je s terena da je mina koja se nalazila u riječkoj luci neutralizirana, ali da se sirene kojima će se označiti kraj akcije još nisu oglasile.

11:41 Pripadnici Hrvatske vojske u Rijeci također sudjeluju u akciji izmještanja i neutralizacije protubrodske mine te sustavom bespilotnih letjelica nadziru cestovne i plovne puteve koje je prema sigurnosnim zonama odredio MUP.

Bespilotna letjelica angažirana je za potrebe snimanja izmještanja i neutralizacije protubrodske mine, a angažman vojske počeo je u jutarnjim satima i očekuje se, sukladno iskazanim potrebama, i dalje tijekom dana, stoji u priopćenju.

11:21 Iz Policijske uprave primorsko-goranske su izvijestili da je tegalj u 9:23 prošao vrh Riječkog lukobrana te nastavio put prema mjestu neutralizacije.

9:56 Reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen prati akciju izvlačenja bombe iz riječke luke. Izvjestio je da će ona biti odvučena na balonima do točke na pučini koja ne ugrožava Rijeku, Opatiju niti okolne otoke, ali i gdje je najmanje ribe kako bi šteta tijekom neutralizacije protubrodske mine bila što manja. Očekuje se da će cijela akcija trajati do poslijepodnevnih sati.

9:45 Objavljene su i podvodne snimke mine koje možete pogledati ispod.

 

9:31 Uoči akcije provedena je potpuna evakuacija zbog sigurnosti i zaštite ljudskih života. U subotu je iz zgrada u zoni neposredne potencijalne opasnosti u slučaju aktiviranja mine evakuirano oko 500 stanara. Sve je proteklo bez problema, većina je sama organizirala privremeni smještaj, a manji dio smješten je u Dvorani mladosti na Trsatu, u kojoj su priređeni ležajevi i okrjepa.

Obustavljen je rad svih gospodarskih, poduzetničkih, ugostiteljskih i ostalih djelatnosti. Tijekom subote s parkirališta u zoni opasnosti premještena su parkirana vozila, s putničke obale u riječkoj luci privremeno su premještena i sva plovila, a Riječki zaljev zatvoren je za plovidbu. Na snazi je i zabrana zone letova iznad riječke luke, posebice za dronove.

Podjela na zone

Područje uz riječku luku je radi sigurnosti podijeljeno na crvenu zonu neposredne potencijalne opasnosti iz koje su evakuirani stanari i žutu zonu. U crvenoj zoni su ulice oko Putničke obale, od trga Žabice i Krešimirove ulice na zapadu, preko Adamićeve ulice i Rive do Rive Boduli i gradske tržnice na istoku.

U crvenoj zoni onemogućen je sav promet pa se cestovni promet odvija tzv. sjevernim koridorom središtem grada. Stanarima u “žutoj zoni” preporučeno je da ne borave na otvorenom, niti uz staklene površine, a ugostiteljima da tijekom akcije ne planiraju rad.

Završetak akcije bit će obilježen sirenama prestanka opasnosti.

Pročitajte i ovo Bomba u Rijeci: Ilustracija - 5 Otkrivena još jedna bomba Eksplozija bi imala nesagledive posljedice: Reporter Dnevnika Nove TV donosi detalje uklanjanja velike opasnosti iz riječke luke

Pročitajte i ovo Petra Šuljić i Marko Balen Izmještanje mine Evakuacija stanara i obustavljanje prometa: Dvorana u Rijeci je spremna za prihvat ljudi

U riječkoj luci je tijekom infrastrukturnih radova potkraj lipnja otkrivena protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata, koja dosad nije bila uočena jer je dijelom ukopana u muljevito morsko dno.

Zbog karakteristika i lokacije na kojoj je pronađena, minu nije moguće uništiti na mjestu pronalaska pa se provodi plan izmještanja i neutralizacije, u kojemu sudjeluju Stožer civilne zaštite Grada Rijeke, Policijska uprava primorsko-goranska, Regionalna protueksplozijska jedinica Rijeka, Grad Rijeka, komunalne i druge službe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene