Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izmještanje mine

Evakuacija stanara i obustavljanje prometa: Dvorana u Rijeci je spremna za prihvat ljudi

Aktualno Galerija Petra Šuljić i Marko Balen Petra Šuljić i Marko Balen Foto: DNEVNIK.hr Marko Balen, reporter Nove TV Marko Balen, reporter Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Petra Šuljić, ravnateljica GD Crvenog križa Rijeke Petra Šuljić, ravnateljica GD Crvenog križa Rijeke Foto: DNEVNIK.hr Posljednje pripreme u Rijeci - 6 Posljednje pripreme u Rijeci - 6 Foto: DNEVNIK.hr +7 Posljednje pripreme u Rijeci - 3 Galerija 1/12 >>
U tijeku su posljednje pripreme za veliku akciju izmještanja i uništenja protubrodske mine pronađene u riječkoj luci. Večeras od 22 sata pa do završetka akcije u većem dijelu Rijeke na snazi će biti poseban režim života i kretanja.

U riječkoj luci su ronioci - pirotehničari specijalne policije u subotu obavljali posljednje izvide i pripreme za uklanjanje njemačke protubrodske mine. Stanari okolnih zgrada do 22 sata morali su napustiti svoje domove. Riječku luku morala su napustiti i sva plovila osim službenih, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen.

Privremeno je svoje stalno mjesto u luci morao napustiti i jedini hrvatski plutajući hotel. "Murphyjev zakon - kada imate najviše posla ne možete raditi. Jutros smo ispratili nekih četrdesetak gostiju koji su trebali ostati još šest, sedam noćenja", rekao je voditelj hotela Andrej Kušeta.

Bit će to radni vikend za mnoge službe. Hitna pomoć povećala je broj timova. "Jedan tim će biti i na samom brodu u slučaju da nešto krene po zlu, a dodatno ćemo imati i timove koji će biti isto tako ako nešto pođe po zlu da se može odmah pomoći", rekla je ravnateljica ZZHMP Primorsko-goranske županije Senka Kajčić.

Pročitajte i ovo Bomba u Rijeci: Ilustracija - 6 Policija na terenu Evakuacija ljudi u centru Rijeke, zaustavljen sav promet: Uklanja se velika opasnost iz riječke luke

Pripremljeno 30-ak kreveta

Veliki dio njih se snašao za smještaj, a za one koji nemaju mogućnost prespavati kod rodbine i prijatelja - osiguran je smještaj u prihvatnom centru u gradskoj sportskoj dvorani.

Ravnateljica Gradskog Društva Crvenog križa  Petra Šuljić je u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Markom Balenom kazala kako je u prihvatnom centru pripremljeno 30-ak kreveta, ali da su spremni imati i njih 500-ak.

"Pripremili smo i okrepu dok sirene ne označe da je kraj izmještanja mine. Imamo pripremljenu i psihosocijalnu pomoć, kutak za djecu, ali i životinje", pojasnila je Šuljić.

Rekla je da prihvatni centar nije ni žuta, a ni crvena zona. "Hoće li otići na kavu, gdje će se prošetati - je na njima", pojasnila je. U centru je 15 volontera, ali i ostale ljude u pripravnosti.

"Bit će spreman i tim Crvenog križa Primorsko-goranske županije, kao i Hrvatski Crveni križ u slučaju negativnog ishoda", zaključila je Šuljić.

Uklanjanje počinje u nedjelju

Uklanjanje mine počet će u nedjelju rano ujutro, a mina će se plovilom prevesti na određenu lokaciju u Riječkom zaljevu i neutralizirati.

O akciji i evakuaciji građana koji žive u zoni neposredne potencijalne opasnosti izdane su detaljne upute, a početak i kraj akcije bit će obilježen sirenama početka, odnosno prestanka opasnosti. Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Rijeke Hinko Mance poručio je građanima da je akcija posve osigurana te da slušaju i postupaju po uputama kako bi završila što prije.

U riječkoj luci je tijekom infrastrukturnih radova potkraj lipnja otkrivena protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata, koja dosad nije bila uočena jer je dijelom bila ukopana u muljevito morsko dno.

Zbog karakteristika i lokacije na kojoj je pronađena, minu nije moguće uništiti na mjestu pronalaska pa je izrađen plan izmještanja i neutralizacije, u kojemu sudjeluju riječki Stožer Civilne zaštite, Policijska uprava primorsko-goranska, Regionalna protueksplozijska jedinica u Rijeci, Grad Rijeka, komunalne i druge službe.

Područje uz riječku luku je radi sigurnosti podijeljeno na „crvenu zonu“ neposredne potencijalne opasnosti iz koje će biti evakuirano oko 500 stanara i „žutu zonu.“ U „crvenoj zoni“ su ulice oko Putničke obale, od trga Žabice i Krešimirove ulice na zapadu, preko Adamićeve ulice i Rive do Rive Boduli i gradske tržnice na istoku.

Iz te zone će biti provedena potpuna evakuacija, koja će trajati do nedjelje kasno poslijepodne ili uvečer, kada neutralizacije mine bude završena, a podrazumijeva i obustavu rada svih gospodarskih, poduzetničkih, ugostiteljskih i ostalih djelatnosti.

U „crvenoj zoni“, ali i na širem području, bit će onemogućen sav cestovni, željeznički, zračni i pomorski promet pa će se cestovni promet odvijati tzv. sjevernim koridorom središtem grada. Za “žutu zonu” izdana je preporuka smanjenog kretanja i aktivnosti, stanarima je preporučeno da ne borave na otvorenom, niti uz staklene površine, a ugostiteljima da tijekom akcije ne planiraju rad.

Autobusni kolodvor Žabica privremeno se seli na autobusni terminal na Delti, u subotu popodne zatvara se za plovidbu Riječki zaljev, a u nedjelju će na snazi biti i zabrana zone letova iznad riječke luke.

Očekuje se da će vrijeme u nedjelju biti pogodno za izmještanje mine, no, ako dođe do pogoršanja vremenskih uvjeta, akcija će biti odgođena.

U Rijeci je u petak, na gradilištu u riječkom naselju Krnjevo, pronađena zaostala bomba iz Drugog svjetskog rata, a načelnik Mance je rekao da će se sljedećih dana raditi procjena kako ju ukloniti i neutralizirati te da je to područje posve osigurano.

Odmah po dojavi o pronađenom predmetu za kojeg se posumnjalo da je eksplozivno sredstvo, na gradilište su upućeni policijski službenici i stručno osposobljeni djelatnici za protueksplozijsku zaštitu. Oni su potvrdili da je riječ o zaostaloj avionskoj bombi, naveli su u petak iz Policijske uprave primorsko-goranske.

Radovi na gradilištu su zaustavljeni, policijski službenici osiguravaju mjesto pronalaska, a javnost će pravodobno obavijestiti o daljnjim postupcima, radi izmještanja i uništenja te bombe, dodali su.

Više o deaktivaciji bombe pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene