Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U luci provela 80 godina

Kako će izgledati uklanjanje mine iz Rijeke? Početak i kraj akcije bit će označeni sirenom za opću opasnost

Aktualno Galerija Uklanjanje mine u Rijeci - 2 Uklanjanje mine u Rijeci - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hinko Mance, načelnik stožera CZ Grada Rijeke Hinko Mance, načelnik stožera CZ Grada Rijeke Foto: DNEVNIK.hr Uklanjanje mine u Rijeci - 1 Uklanjanje mine u Rijeci - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hinko Mance i Marko Balen Hinko Mance i Marko Balen Foto: DNEVNIK.hr +7 Uklanjanje mine u Rijeci - 1 Galerija 1/12 >>
U Rijeci će se za vikend obaviti opsežna i složena akcija uklanjanja protubrodske mine zaostale iz Drugog svjetskog rata. O toj je akciji reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen razgovarao s načelnikom Stožera civilne zaštite Grada Rijeke Hinkom Manceom.

Iz podmorja riječke luke ovog će vikenda biti uklonjena protubrodska mina zaostala iz Drugog svjetskog rata. Zbog njezina položaja, stanja i veličine, stanovnici iz dijela središta grada, njih oko 500, bit će evakuirani, a velikim dijelom grada bit će ograničen promet i kretanje.

Reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen o ovoj je akciji razgovarao s Hinkom Manceom, načelnikom Stožera civilne zaštite Grada Rijeke.

"U subotu navečer u 22 sata počinje evakuacija ovog najužeg središta grada, koje je označeno kao crvena zona, i u toj zoni neće biti ni prometa ni plovila ni stanovnika", rekao je Mance.

To, dodao je, nije molba, nego zapovijed.

"To je odluka o privremenoj evakuaciji. Dakle, svi građani i objekti moraju napustiti prostor crvene zone", objasnio je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve zbog mine FOTO Rijeka za vikend pod opsadnim stanjem: Pogledajte detaljan plan i sve potrebne informacije o evakuaciji

Pročitajte i ovo Ilustracija, protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata oglasit će se sirene Uzbuna u Rijeci, sve iz crvene zone evakuiraju na dva dana: Objavljeni detalji velike akcije

Istovremeno će u žutoj zoni, koja je šira od crvene, biti zabranjen promet.

"Redoviti promet, autobusne linije itd. ići će po sjevernom koridoru, a južno od njega neće se prometovati. Građane se poziva da ostanu u svojim kućama i samo iznimno izlaze na otvoren prostor. Moramo poduzeti sve da ne bi došlo do nekakve eskalacije i zato pozivamo građane da surađuju. Svima je u cilju da to što prije i što bezbolnije završi", rekao je načelnik.

"Vjerujem da će u nedjelju popodne sve biti gotovo. To ovisi i o vremenskim uvjetima i o suradnji svih građana i stručnih službi", zaključio je Mance na kraju razgovora.

Mina stara skoro 80 godina

Prije gotovo 80 godina u za riječku su se luku vodile žestoke borbe. Pri odlasku su Nijemci su željeli razoriti grad i infrastrukturu, zbog čega se u podmorju još povremeno nađu mine i bombe iz tog doba. Mnoge su pronađene i uništene, ali dosad nikada nije provedena ovako opsežna i složena akcija s evakuacijom stanovnika.

"Zatvara se cijeli riječki zaljev. Lučka kapetanija Rijeka će dati radio oglas o zabrani, o tišini između Srednjih vrata i Riječkoga kanala da bi sva komunikacija na moru bila zatvorena", objasnio je lučki kapetan Darko Glažar.

Početak i kraj akcije, deaktiviranje mine, njezino odvoženje u dubinu Riječkog zaljeva i uništenje bit će označeno sirenom za opću opasnost.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene