Hrvatska ima najgore zube u Europskoj uniji. Uoči svjetskog dana oralnog zdravlja, porazna statistika govori da imamo više karijesa od predzadnje Rumunjske. Još je veći problem, što pokvarene zube u Hrvatskoj nema tko popravljati.

Galerija Oralno zdravlje - 1 Oralno zdravlje - 3 Oralno zdravlje - 4 +5 Oralno zdravlje - 6

Čak 11% Hrvata zvuk bušilice za zube tjera suze na oči. Jer upravo 11% hrvatskog stanovništva nema svog zubara. Profesija je to koja nam kronično nedostaje.

Vezani članci Slika nije dostupna Moraš ga voljeti i kada ti zube vadi: Raspjevani stomatolog osvojio novom hitom Slika nije dostupna Nasmiješi se kameri: Izumio četkicu za zube koja snima sve što se događa u našim ustima!

"Nažalost veliki je to problem. Naglasak je, naravno, na ruralnim sredinama. Gradovi su još donekle dosta dobro popunjeni što se tiče dentalne mreže. Koliko ljudi u Hrvatskoj ne zna tko mu je stomatolog? Te su brojke, nažalost u tisućama", rekao je Robert Smolić, profesor Fakulteta dentalne medicine

Tu će sliku donekle popraviti novih 48 zubara prve generacije osječkih studenata, ali mogu li oni popraviti dentalnu sliku hrvatskih dvanaestogodišnjaka na kojima se temelji statistika po kojoj je Hrvatska na samom dnu Europske unije? Jer oni u prosjeku imaju minimalno pet pokvarenih zuba.

"Hrvatska je na dnu ljestvice odmah iza Rumunjske. Čak brojke govore i nešto više karioznih čak i ekstrahiranih zubi", rekao je Matej Tomas, doktor dentalne medicine reporteru Dnevnika Nove TV Tinu Kovačiću. 

Ipak prvi zdravi zubi rastu na obiteljskom odgoju.

"Čim djetetu izađe zub prvi, već se to može četkati. Mislim da je bitno da ih od najranije dobi navikavamo na to", rekla je Senka Vakanjac, Osijek

Nešto se ipak pita i Zubić vilu koja je posjetila obilježavanje Svjetskog dana oralnog zdravlja. Ništa ljepše od iskrenog osmijeha, a da bi ga krasili zdravi zubi Hrvati moraju mijenjati navike.

"Postoje brojke koje govore da građani koriste jednu četkicu za zube kroz cijelu godinu, da se troši samo jedan kaladont u tri mjeseca", rekao je Tomas.

Nije velika mudrost znati da pokvareni zubi itekako ozbiljno ugrožavaju cijeli organizam. Ako pogledamo ovu poraznu statistiku, čini se, još nam nisu niknuli umnjaci.

Vrlo je bitno da se jasno i razumljivo kaže ljudsko zdravlje počinje od zuba i konačno se osloboditi straha, jer zubari ne grizu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju