Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nesreće na moru u većini slučajeva mogu se izbjeći, potrebno je samo više opreza i poštivanje osnovnih pomorskih pravila.


Većina sezonskih nautičara ne smatra plovidbu ozbiljnom i na godišnjem odmoru mnogi se previše opuste, stoga valja podsjetiti na nekoliko osnovnih pravila. Vožnja je zabranjena 100 metara od obale i ukoliko niste sigurni koliko ste udaljeni - imajte na umu da su mreže stavljene na 100 metara od kopna.

Vezani članci Spasimo plemenitu perisku! - 4 Kazna za uništavanje ove zaštićene vrste je do 200 tisuća kuna, a njeno bi izumiranje moglo ostaviti trajne posljedice Djevojčica na pučini Trajektom naišli na djevojčicu, plutala je na pučini na svojem luftiću u obliku jednoroga

Na udaljenosti od 300 metara od obale dozvoljeno je glisiranje s time da se mora obratiti pozornost na druge nautičare i kupače. 'Prolete neki i nije baš tako, ovdje je glisiranje dobro jer su čuli valjda za te prometne nesreće i svi se pridržavaju nekog reda', kaže Milan, nautičar iz Slovenije.
No nisu svaki puta samo nautičari krivi za pomorske nesreće. Poljaci su se uputili više od 500 metara od obale na napušteni otok sa dva luftmadraca.  'Pa mislim da nas nautičari mogu vidjeti, uočljivi smo, pogotovo s ovom bojom madraca', kaže Agnizeska.
Jedno od osnovnih pravila koja očito mnogi sezonski nautičari zaboravljaju je da ukoliko je barka ili brodica u pogonu - voditelj mora biti oba vezno za komandama.

'To glisiranje, ti odlasci, neimanje voditelja brodice sa sobom ili uopće neimanje ispita za voditelja brodice bi nekako bili najčešći prekršaji', upozorava Darko Glažar iz Lučke kapetanije u Rijeci. U brzini se može uživati ne ugrožavajući druge nautičare i kupače. Uz malo truda i opreza - ljetovanje može proći bez nesreća i stresova.