Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Koordinacija neparlamentarnih političkih stranaka, u kojoj je 15-ak stranaka različitih političkih uvjerenja, na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu organizirala je prosvjedni skup s kojega je Hrvatskome saboru poslala zahtjev da raspiše referendum o pristupanju Hrvatske u NATO-savez.


Prosvjedovali su i protiv 'neopravdanog poskupljenja' osnovnih potrepština i komunalija.

Vezani članci Slika nije dostupna Uvodi se kontrola u financiranje političkih stranaka Slika nije dostupna Savez: Glavna smo alternativa IDS-u i SDP-u

Glavni tajnik Zelene liste Zoran Oštrić najavio je da bi krajem ožujka trebali početi prikupljati potpise za zahtjev za raspisivanje referenduma.

'Ako 10 posto birača u Hrvatskoj potpiše taj zahtjev, raspisivanje referenduma je po Ustavu obvezno', rekao je Oštrić.

Pozvao je građane da se uključe u djelatnosti njihova Odbora za referendum o NATO-savezu, koji je, kako je rekao, 'građanska inicijativa, striktno neutralan i ne ulazi u diskusije za i protiv NATO-saveza'. Istaknuo je da, tek kada bude raspisan referendum, može početi ozbiljna rasprava za ulazak Hrvatske u NATO i protiv njega. 'Danas imamo samo promidžbu', rekao je Oštrić.

Predsjednica Demokratske stranke žena Maja Marija Jelinčić istaknula je da se obraćaju građanima kako bi im rekli da je većina neparlamentarnih stranaka protiv ulaska Hrvatske u NATO-savez, a one koje su za ulazak također su za raspisivanje referenduma. Također je rekla da Demokratsku stranku žena zanima egzistencija građana pa je protiv ulaska Hrvatske u NATO-savez i zato što će Hrvatska kao njegova članica 'morati izdvajati do dva posto bruto nacionalnog dohotka'.

Jelinčić je digla glas i protiv poskupljenja u Hrvatskoj, ističući kako neopravdana poskupljenja drastično utječu na standard građana. 

'Vlada se ne brine o poskupljenju živežnih namirnica, a grad Zagreb neopravdano je poskupio komunalije', rekla je Jelinčić.

Na skupu su govorili i predsjednik stranke Hrvatski pravaši - Hrvatski pravaški pokret Dražen Keleminec i Darko Krnić iz Akcije mladih.