Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugroženo važno područje

Neobične vrste u rijeci Neretvi zabrinule znanstvenike: Ova pojava nikako nije bezazlena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici Instituta za oceanografiju i ribarstvo uočili su niz neobičnih pojava u rijeci Neretvi. U suradnji sa znanstvenicima s dubrovačkog sveučilišta i s kolegama iz BIH objavili su znanstveni rad u kojem obrazlažu pronalazak najmanje osam različitih morskih životinja u rijeci Neretvi.

U posljednja dva desetljeća, na uzvodnom području rijeke Neretve, pronađeno je najmanje osam različitih morskih životinja.

Znanstvenici s Instituta za oceanografiju i ribarstvo, u suradnji s kolegama iz Dubrovnika i BiH do saznanja su došli zahvaljujući prijavama lokalnih ribara. Iako neke od pronađenih vrsta obitavaju u slanoj i bočatoj vodi, njihova pojava visoko uzvodno od delte upućuje na promjenu hidroloških prilika u Neretvi, objašnjavaju u znanstvenom radu koji možete pročitati OVDJE.

U posljednjih 20 godina zabilježen je veliki prodor slane vode u Neretvu. To je omogućilo eurihalnim organizmima (organizmi prilagođeni za život u uvjetima promjenjive slanosti mora) da prodru visoko u područje rijeke. Neretva je i inače poznata po bogatoj biološkoj raznolikosti s visokim postotkom endemskih vrsta, a koje ovakvi fenomeni mogu itekako ugroziti, piše Morski.hr.

Pročitajte i ovo Ivan Kaštelan Prijeti suša, ali i požari Upaljen je meteoalarm za neke dijelove Hrvatske: U dolini Neretve živa na termometru prešla je 40, a u okolici Knina 41 stupanj

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nemojte eksperimentirati LIJEPE SU, ALI I POTENCIJALNO OPASNE Neobičnih riba u Jadranu sve je više

U blizini Čapljine, duboko u delti Neretve, primjećena je modropjega raža (Raja miraletus), životinja za koju se ne očekuje da obitava u uvjetima vrlo niske slanosti.

No osim tog pronalaska na području Metkovića sve se češće znaju uloviti lignje i hobotnice, kao i druge neuobičajene vrste za to područje.

Ove pojave znanstvenike zabrinjavaju, pa upozoravaju kako sve izraženiji dotok morske vode u deltu nikako ne može imati pozitivan utjecaj na zaštićene slatkovodne ekosustave. To je područje stanište i mrijestilište za mnoge vrste zbog kojih je delta izrazito važno ribolovno područje.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene