Ovoga je ljeta nedostajalo oko devet tisuća djelatnika u turizmu, pa je ranije nego prijašnjih godina krenula i potražnja za radnicima. Nude se stipendije, ugovori na neodređeno, ali i traži način za bržim zapošljavanjem stranaca.

Galerija Deni Dažić Katarina Jusić Gordana Miloš +1 Restoran

I dok jedni uživaju, radnici rade. U jednom crikveničkom hotelu trenutačno su stalni zaposlenici. Od nedavno to je i wellness terapeut Gordana Miloš.

Vezani članci Eksplozija u slovenskoj tvornici - 4 Tragična zamjena sirovina: Raste broj žrtava eksplozije u slovenskoj kemijskoj tvornici Dubrovnik, ilustracija Odlični turistički rezultati: U kolovozu ostvareno 93 posto noćenja iz 2019! Dubrovnik najpopularniji

"Dvije godine sam bila zaposlena kao stalni sezonac i nisam očekivala da će me iznenaditi s ugovorom na neodređeno", rekla je Miloš.

Uz nju još pedesetak zaposlenika. Ova je sezona, kažu, bila škola. Ovako su dio radnika zadržali. Na ljeto će trebati još 450 sezonaca.

"Uz stalno oglašavanje planiramo se prijaviti na sajmu poslova u Osijeku. Javili smo se na program Ministarstva turizma i sporta za stipednije za učenike koji se školuju za ta zanimanja u turizmu", navodi direktorica hotela Alin Harambašić.

A u školama je za ta zanimanja ostalo prazno oko 1000 mjesta. Konobari su najkritičniji. Ravnateljica kaže - neodostaje poslodavaca spremnih na stipendiranje i ulaganje.

"Meni je žao što moj telefon zvoni samo krajem travnja, početkom svibnja, kad započinje sezona, kad me svi mole da im dam radnike, kako oni kažu učenike i to dobre", rekla je ravnateljica Ugostiteljske škole Opatija Sibila Roth.

Spremili se za sezonu

Odavno je taj bazen radne snage prepoznao jedan od hotela pa su za sezonu već spremni.

"Odrađivao sam praksu tri godine, pokušavao sam se dokazati da budem što bolji. Bilo je malo teško, ali šefovi su to prepoznali", rekao je kuhar Deni Dažić.

"Imamo već dugi niz godina suradnju u kojoj smo iskovali već nekolicinu generacija koji su kod nas stalno zaposleni", navodi menadžer hrane i pića u hotelu Vjeko Dorić.

A godišnje nedostaje oko devet tisuća radnika u turizmu. 16.653 dozvole za rad izdano je ove godine državljanima trećih zemalja za sektor turizma i ugostiteljstva.

Od Vlade traže izmjene i pomoć

Hotelijeri novu sezonu žele dočekati spremni pa od Vlade traže, kako je rekao Bernard Zenzerović iz Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske: "Kad govorimo o zapošljavanju stranih državljana tražili smo da se procesi ubrzaju, da se prag do kojeg student mogu raditi poveća s 15 na 35 tisuća kuna, da roditelji ne izgube porezne olakšice, da se omogući rad učenicima do 10 sati, da se omoguće fleksibilniji uvjeti za dodatni rad".

Vlada će, kaže premijer Andrej Plenković, pomoći. "Mi smo tu da pomognemo i ubrzamo sve procedure od dozvola MUP-a, do kvota, čega god treba, sve ćemo učiniti da bude što više ljudi".

Jer svi se nadaju boljoj sezoni od ove i treba se dobro pripremiti za odraditi posao koji najviše puni proračun.

U Hrvatskoj 12 tisuća stranih gostiju

Reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić posjetila je Opatiju u kojoj se dio gostiju i u ovom trenutku odmara.

"Trenutačno je u Hrvatskoj oko 17 tisuća gostiju od čega 12 tisuća stranaca i ostalo su domaći gosti. Kao i u ljetnim mjesecima najviše ih je za odmor odabralo Istru i Kvarner. Već se planira ljetna sezona", izvjestila je Jusić.

"Iako su brojke puno manje nego u ljetnim mjesecima, kažu mi ljudi iz struke da bi se kvalitetno odradila nadolazeća ljetna sezona uz stalno zaposlene u turizmu trebalo bi još oko 30 do 35 tisuća sezonaca", dodala je. 

"Potraga je zato krenula ranije nego inače, ništa se ne prepušta slučaju. Ljudi su ti koji čine razliku i nude gostima doživljaj i uslugu, ali i sve ono što žele, očekuju i po čemu pamte svoj odmor", zaključila je Jusić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju