Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti suša, ali i požari

Upaljen je meteoalarm za neke dijelove Hrvatske: U dolini Neretve živa na termometru prešla je 40, a u okolici Knina 41 stupanj

Aktualno Galerija Ivan Kaštelan Ivan Kaštelan Foto: DNEVNIK.hr vrućine vrućine Foto: DNEVNIK.hr +0 Toplinski val Galerija 1/3 >>
Veliki toplinski val zahvatio je obalne prostore Hrvatske. Posvuda uz obalu je preko trideset stupnjeva, a na nekoliko je mjesta temperatura porasla i preko četrdeset. Prijete tako požari, suša, ali i problemi sa zdravljem zbog čega je za cijeli priobalni prostor upaljen crveni ili narančasti meteoalarm.

Meteoalarm je izdao crveno upozorenje za Dalmaciju, a narančasto za ostatak obale. Na postaji Vid, nekoliko kilometara od Metkovića, izmjereno je više od 39 stupnjeva. Novinar Nove TV Ivan Kaštelan provjerio je kako se ondje diše.

Pročitajte i ovo Ilustracija Glas građana Što mislite u vrućinama u travnju? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV Grčki vatrogasac (Foto: Dnevnik.hr) Još nisu pod kontrolom Stotine vatrogasaca bori se s požarima u Grčkoj, jedan buknuo i u blizini Atene

Potvrdio je kako je zaista sparno, no uz Neretvu ipak ima malo vjetra pa se može disati. U 16:30 prijeđeno je četrdeset stupnjeva u Vidu. Time je prijeđena i psihološka granica od četrdeset stupnjeva, pa će i oni koji kažu da vole ljeto i vrućine reći da je to previše.

Nije tako samo u dolini Neretve, okolica Knina bilježi oko 41 stupanj, a u Istri i Kvarneru na mjestima se bilježi preko 38 stupnjeva. Tako je na cijeloj obali gdje je svuda bilo preko trideset stupnjeva osim na planinskim vrhovima.

Vrućine donose i veliku opasnost zbog požara poput onih u Istri i u Vrpolju. Proglašen je i crveni meteoalarm koji upozorava na prijetnje zdravlju, pogotovo kroničnim bolesnicima, starijima i djeci. Tek nakon 17 sati bi trebalo izlaziti vani, a ako se ide nekamo ranije potrebno je pokriti glavu, nositi zaštitne kreme protiv sunčevih zraka te piti puno vode.

Velike vrućine opasnost su i zbog suše. Na otocima nije bilo kiše četiri mjeseca pa su tako presušile brojne masline.

Zanimljivo je da velika sparina ne ometa pripreme za osmi Maraton lađarica pa tako uz Neretvu djevojke koje će se natjecati trče i vježbaju, no njima temperatura ne smeta jer su očito dobro uvježbane i utrenirane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene