Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi susret

VIDEO Iznimno rijedak prizor u NP-u Risnjak: "Inače izbjegava ljude, danju ju se ne može sresti"

U Nacionalnom parku Risnjak u subotu je snimljena divlja mačka. Autor snimke Željko Raukar objasnio nam je zašto je ovo iznimno rijetka snimka životinje.

Iznimno rjietkom prizoru svjedočio je u subotu Željko Raukar. On je u Nacionalnom parku Risnjak ugledao i snimio - divlju mačku.

''Ovo je iznimno rijedak prizor. Nisam još vidio takvu snimku. Divlja mačka inače izbjegava čovjeka pod svaku cijenu i kreće se noću, a danju ju se praktički ne može sresti'', kaže nam Željko i dodaje da je još manja mogućnost zateći ju na drvetu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna i medvjedi mu svraćaju VIDEO Šetao s prijateljima pa naletio na vukove: "Nisu panično otišli..."

''Vjerojatno bila u lovu na glodavca ili neku pticu. Na drvo se inače penje samo kad je u neposrednoj opasnosti, primjerice od psa jer prepostavljam da se inače gore osjeća kao u zamki'', pojašnjava Raukar kojemu je ovo prvi susret s pravom divljom mačkom. Prije dva mjeseca susreo je križanca divlje i domaće. ''Imala je sve odlike divlje mačke, ali je rep bio sličan domaćoj'', kaže nam.

Pročitajte i ovo Snimke medvjedice s mladuncima - 3 Preslatka obitelj VIDEO Prizori koji pokazuju svu raskoš prirode na hrvatskim planinama: Medvjedica s četiri mladunčeta oduševila planinare

Divlja se mačka inače od domaće razlikuje po boji krzna i kraćem repu, ali je veća od domaće. Osim toga, pripadaju i dvjema različitim vrstama, odnosno divlja mačka je Felis silvestis, a domaća Felix catus.

Životni prostor divlja mačka dijeli s risom, a oboje u uglavnom aktivni noću.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene