Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedostaje ih 5000

Nema odgojitelja pa o djeci brinu i frizeri: "Zapravo činimo štetu djeci"

Aktualno Galerija Vrtići - 1 Vrtići - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vrtići - 2 Vrtići - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vrtići - 3 Vrtići - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Irena Slijepčević, ravnateljica DV Zrno, Zagreb Galerija 1/4 >>
Da vrtića u Hrvatskoj nema dovoljno, stari je problem. Ali sad imamo i novi. Tamo gdje ima dovoljno vrtića, često nema dovoljno odgojitelja. A tamo gdje nema dovoljno odgojitelja, zapošljavaju se nestručne zamjene. Pa o djeci brinu i frizeri.

Vrtići su upisali djecu, ali tko će s njima raditi? U Hrvatskoj nedostaje više od 5 tisuća odgojitelja.

"Iz vlastitog iskustva mogu reći da situacija sigurno nije kakva je bila prije nekoliko godina kada je za jedno radno mjesto odgojitelja apliciralo nekoliko odgojitelja", kaže Irena Slijepčević, ravnateljica DV Zrno iz Zagreba.

"Država nema dobar stav. Javne politike obrazovanja, pripravništva, zapošljavanja čine ovo zanimanje neatraktivnim, uvjeti rada su neadekvatni, plaća je mala i jako je puno nezakonitosti", objasnila je Katarina Turković Gulin iz udruge SIDRO.

Kvote na fakultetima su se povećale, ali lani, prvi put, nisu popunjene.

"To je proizvod nesustavnog planiranja, nebrige i držanja predškolskog odgoja i obrazovanja na margini društva. Niti zakoni ni način financiranja, što god da taknemo ili se ne poštuje ili nije adekvatno napravljeno za naš sustav", obašnjava Iskra Vostrel Prpić iz Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju novinarki Dnevnika Nove TV Karli Trstenjak.

Pročitajte i ovo Požar na Jakuševcu - 4 Smrad se širi Žive kao u horor filmu i strahuju: "Sve rjeđe otvaramo prozore, a noću se čuju i životinje. Ima čagljeva, lisica, svega"

Neadekvatne plaće, teški uvjeti i velika odgovornost - mladima neatraktivno, a kažu, i stariji kolege odustaju od tog posla. Oni koji ostaju nerijetko su u teškoj situaciji.

"Ono što mi sad preko ljeta bilježimo je to da mnogi vrtići teško mogu organizirati korištenje godišnjeg odmora jer jednostavno nema tko raditi", kaže Vostrel Prpić.

Sustav se ''krpa'' s nestručnim kadrom. Zakon dopušta zapošljavanje nestručnih osoba na određeno vrijeme. Tako ima primjera gdje s djecom rade maturanti gimnazije, ekonomisti ili pak frizeri.

"Loše je da zapravo činimo štetu djeci. Jer odgojitelj je stručna osoba, visokoobrazovana osoba koja zna prepoznati potrebe djeteta, pratiti razvoj i napredak, prilagoditi svakodnevno svoj rad onome što je najbolje za razvoj potencijala tog djeteta. Nažalost nestručne zamjene to ne znaju", kaže Katarina Turković Gulin.

Pročitajte i ovo Hakiranje; ilustracija - 1 Na meti hakera Ovo su najveći kibernetički napadi u Hrvatskoj: "Nekada su napadači imali etiku..."

Ministarstvo rješenje vidi i u prekvalifikaciji učitelja razredne nastave.

"Koji budu proglašeni tehnološkim viškom i oni koji ne budu mogli naći posao u školi da oni odmah mogu početi raditi u vrtićiu, ali uz uvjet da nakon dvije ili tri godine završe program prekvalifikacije", predlaže Božo Pavičin, glasnogovornik Ministarstva znanosti i obrazovanja.

A do 2030. moglo bi nam nedostajati više od 7 tisuća odgojitelja. Rješenje, znaju odgojitelji, ne dolazi preko noći. Prvi korak je poboljšanje uvjeta rada kako bi prva stepenica u obrazovanju imala svoju budućnost.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene