Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi u obrazovanju

Sindikalistica o ambicioznom planu Vlade: "Zanimanje odgajatelja je deficitarno, ali je itekako neatraktivno"

Aktualno Galerija Božica Žilić Božica Žilić Foto: DNEVNIK.hr Sanja Vištica i Božica Žilić - 2 Sanja Vištica i Božica Žilić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Božica Žilić Božica Žilić Foto: DNEVNIK.hr +0 Sanja Vištica Galerija 1/4 >>
Predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture komentirala je najavu velikih ulaganja u obrazovanje.

Premijer Andrej Plenković i ministar obrazovanja Radovan Fuchs najavili su velika ulaganja u škole i vrtiće. Plan je, između ostalog, povećati broj mjesta u vrtićima, uvesti jednosmjensku nastavu u sve osnovne škole i graditi dvorane.

Da je ulaganje dobro i nužno – oko toga nema prijepora. No, ima i nekih problema. Na primjer, pitanje je tko će čuvati djecu u novim vrtićima. Ministar je u srijedu rekao da će učitelja biti i da tu nema brige, ali da je s odgojiteljima ipak izazovna situacija te da se radi na tom problemu.

Pročitajte i ovo Očevid požara u Karlovcu - 4 u karlovačkom naselju VIDEO/FOTO Vatrogasac stradao od aktiviranja dviju ručnih bombi: Policija objavila detalje nesreće na zgarištu

O ovoje je temi reporterka Dnevnika Nove TV razgovarala s Božicom Žilić, predsjednicom Sindikata obrazovanja, medija i kulture.

"Prema zadnjem projekciji, koja je rađena u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, trenutno nam nedostaje više od 5000 odgajatelja. Do 2030. godine, kada će veći dio ljudi otići u mirovinu, će nam ih nedostajati 7000", rekla je.

"Na tih 5000 je negdje oko 35 posto nestručnih zamjena. Da njih nema, problem bi bio 100 puta veći s tim da se stalno susrećemo s ljudima koji su zaposleni na neodređeno, ali daju otkaze jer ne žele raditi u ovakvim uvjetima", dodala je Žilić.

Pročitajte i ovo Štraparijada - 2 Nova Štraparijada Brutalno mučenje konja ide dalje: "To nije tradicija, cijela Hrvatska je vidjela kako ih treniraju"

Vladin plan je svako dijete do 2030. ima mjesto u vrtiću bio bi realan, ustvrdila je, kada bi se zadovoljila tri uvjeta.

"Treba riješiti pitanje plaća da se nikada više ne događaju štrajkovi, a trenutano su tri u tijeku. Država treba preuzeti financiranje plaća jer to zaslužuje svaki radnik. Treba riješiti pitanje uvjeta rada, a svi dionici koji su dio sutava trebaju poduzeti sve da se sustav digne na nivo na kojem treba biti", napomenula je.

Pročitajte i ovo Obrazovanje - 2 Milijunska ulaganja Ministar ima velike planove, ali struka je skeptična: "I sada nam nedostaje ljudi, a ne smije se zanemariti..."

To se, pojasnila je, mora ozbiljno shvatiti.

"Prvi se put dogodila da na fakultetu na kojem studiraju naši odgajatelji nisu popunjene upisne kvote. Zanimanje odgajatelja je deficitarno, ali je itekako neatraktivno", rekla je.

Više o komentarima predsjednice Sindikata obrazovanja, medija i kulture možete pogledati u prilogu na vrhu članka.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene