Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na meti hakera

Ovo su najveći kibernetički napadi u Hrvatskoj: "Nekada su napadači imali etiku..."

Aktualno Galerija Hakiranje; ilustracija - 1 Hakiranje; ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hakiranje; ilustracija - 2 Hakiranje; ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hakiranje; ilustracija - 3 Hakiranje; ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Hakiranje; ilustracija - 4 Galerija 1/4 >>
Broj kibernetičkih napada u Hrvatskoj raste. Prošle godine bilo ih je više od 30. Ponekad hakeri žele blokirati sustave, ukrasti podatke ili traže otkupninu.

Nije se moglo na stranicu, na upite se nije moglo odgovarati. Početkom godine hakeri su potpuno blokirali rad HANFA-e, što je, pokazat će istraga, i bio cilj jer nije došlo do krađe podataka. Nije to ni prva ni, očito, zadnja državna institucija koja je pretrpjela napad.

Čak pet dana HAK je prošle godine bio potpuno blokiran. Poruka hakirani ste 2023. osvanula je i na računalima Hrvatskih voda. Blokirani su im serveri, pala je web stranica, nisu mogli pristupiti dokumentaciji. Sreća u nesreći što u tom trenutku nije bilo opasnosti od poplava.

Pročitajte i ovo Josipa Krajinović i Bruno Pavić - 1 Ključ napada Može li iza hakerskog napada biti druga država? "U tom slučaju to mogu biti samo ove države..."

Kibernetički napadi iz drugih zemalja najviše rastu. U posljednje dvije godine iz onih država koje su povezane s ratnim djelovanjem u Rusiji, Ukrajini i na Bliskom Istoku.

"U zadnje vrijeme su sve češći iz prije svega geopolitičkih razloga i iz razloga automatiziranih napada tako da nekada kada su napadači zapravo imali određenu razinu morala i etike da ne napadaju zdravstvene institucije to više ne vidimo", rekao je stručnjak za cyber sigurnost Alan Delić.

Pročitajte i ovo Hakerski napad - 3 Kibernetički napad KBC Zagreb i dalje pod opsadom, iz bolnice poručuju: "Podaci pacijenata nisu došli u krive ruke"

Novinarka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk u prilogu donosi detalje najvećih hakerskih napada proteklih godina.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene