Novu je zagrebačku upravu dočekao minus u blagajni i nelogičnosti u iznajmljivanju gradske imovine. Jedan je gradski vijećnik primijetio da je Grad poslovne prostore u centru iznajmljivao daleko ispod tržišne cijene, a drugi je izračunao da je na taj način Grad oštećen za najmanje 200 milijuna kuna.


Gradska ljekarna Zagreb Gradu Zagrebu najam 470 kvadrata plaća 4500 kuna mjesečno ili devet kuna po kvadratu, a radi se o atraktivnom prostoru na Trgu bana Jelačića. Šokantni podatak nedavno je otkrio novopečeni nezavisni zastupnik Trpimir Goluža.

"Moja procjena je da samo na razini gradskih ljekarni Grad Zagreb godišnje gubi oko 10 milijuna kuna", rekao je Goluža.

Iz Gradske ljekarne Zagreb nisu nam odgovorili na upit oko ove teme, ali odgovori je stigao od gradskih vlasti koje su izvijestile da ljekarne koriste još osam gradskih prostora. Od toga pet prostora koriste pod istim uvjetima kao na glavnom zagrebačkom trgu, dva besplatno, a jedan pod tržišnim uvjetima. Takav dogovor je na snazi od 2003. godine.

"Ako uzmemo u obzir da to traje oko 20 godina, onda je Zagreb izgubio iznos od 200 milijuna kuna jer nije odgovorno gospodario nekretninama koje ima u svojem vlasništvu", rekao je Goluža.

Imovinom se treba raspolagati manirom dobrog gospodara, često je to govorio pokojni gradonačelnik Milan Bandić. No je li tako izgledalo u praksi? Prema podacima nezavisnog zastupnika Renata Peteka, te se riječi nisu primjenjivale. Gradu se, naime, za 2500 poslovnih prostora duguje oko 300 milijuna kuna najma.

"Svake godine se otpisuju oni stari dugovi. Bili su tu brojni prijatelji i koalicijski partneri i suradnici pokojnog gradonačelnika kojima je on to davao po niskim cijenama koje nemaju veze sa tržišnim, a kada bi im ugovor istekao, bez obzira na dugove, oni bi bili produljivani", rekao je Petek.

Tomašević najavljuje promjene

Gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je reviziju svih ugovora o zakupu. Izmijenit će se i kriteriji izračuna zakupnine jer se u središtu Zagreba cijene najma kreću daleko ispod tržišnih, od 17 do 100 kuna po metru kvadratnom.

"Tu je očito jedan nered i mi smo ga detektirali prije nekoliko tjedana", rekao je Tomašević te dodao: "Ne možete za nekoliko tisuća kuna dobiti više stotina kvadrata u širem centru kao komercijalni subjekt koji ima prihode od 12 milijuna kuna. Ne vidim nikakvu logiku za to."

Tržišne cijene najma kvadrata u središtu mogu doseći i 100 eura, ali prosjek je ipak nešto niži.

"Ako gledamo uži centar Zagreba, tu smo znali i preko 50 eura po kvadratu. Novije cijene po širem centru su 25 eura po kvadratu", rekao je Filip Borovec, agent za nekretnine.

Potrošene doze cjepiva Odaziv na cijepljenje je slab, pa je cjepivo u hladnjacima. Ima li to cjepivo rok, hoće li propasti i koliko smo ga donirali?

Antonio Volarević, odvjetnik Mogu li u Hrvatskoj radnici dobiti otkaz ako se ne žele cijepiti i smiju li poslodavci voditi evidenciju o necijepljenima?

U sređivanju nereda, Tomašević zasad ima podršku oporbe.

"Potezi koje treba napraviti će biti vrlo bolni po građane. Ne zato što im on nije sklon, već zato što se prijašnji gradonačelnik ponašao poput pijanog milijardera", rekao je Goluža.

Izmjene uvjeta zakupa poslovnih prostora gradska bi vlast mogla predložiti na prvoj sjednici Gradske skupštine, koja će biti održana krajem kolovoza.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju