Obavijesti Video Pretražite Navigacija
REDOVITA KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Tomašević najavio smanjivanje naknada u vijećima gradskih ustanova i potvrdio: ''Na traženje PNUSKOK-a bili smo zamjenica i ja prisutni na nekim razgovorima''

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević s najbližim suradnicima održao je redovitu konferenciju za medije u Gradskoj upravi.

Dobrim vijestima novinarima se prva obratila zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec: ''Ured za obrazovanje uputio je projektnu prijavu prema Ministarstvu znanosti i obrazovanju koji se odnosi na projekt pomoćnici u nastavi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna REDOVNA KONFERENCIJA ZA MEDIJE Tomašević najavio rezanje sredstava udrugama, odgovorio hoće li poskupjeti komunalne usluge, komentirao i izbor novog ravnatelja Srebrnjaka

Riječ je o projektu koji se financira iz europskih fondova da bi se pružila potpora učenicima s teškoćama u razvoju. ''Projekt je ocijenjen gotovo maksimalnim brojem bodova i bit će financiran u maksimalnom iznosu od 16,5 milijuna kuna što je tri puta više nego ranijih godina'', istaknula je.

Program pomoćnika u nastavi već se godinama izvodi u Zagrebu, a ovim financiranjem znatno će rasteretiti proračun za školsku godinu 2021./2022.

Naknade članovima školskih odbora bit će smanjene, a to je plan i za upravna vijeća drugih gradskih ustanova

Početkom idućega tjedna bit će raspisan javni natječaj za članove školskih odbora, najavio je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Uputit ću pismo predsjednicima vijeća gradskih četvrti da daju prijedlog od strane članova mjesnih odbora ili gradskih četvrti, kazao je gradonačelnik.

Objasnio je da će jedan od članova biti predstavnik iz vijeća gradskih četvrti (u slučaju srednjih škola) i mjesnih odbora (u slučaju osnovnih škola). Ukupno će oko 200 članova biti iz mjesne samouprave, a 400 preko javnog natječaja.

Natječaji će trajati do 23. kolovoza, a kandidati moraju ispunjavati zahtjeve da nisu pravomoćno osuđivani, da imaju završeno najmanje preddiplomski sveučilišni studij ili drugi stručni studij na kojem se stječe najmanje 180 ECTS bodova, i treće, da ti budući članovi nisu zaposlenici škole za koju su iskazali interes. Prednost će imati oni koji poznaju rad školstva i koji imaju prebivalište u Zagrebu, kazao je gradonačelnik.



''Naknade u odborima će se smanjivati, ali ne mogu reći sada koliko jer se one nalaze u odluci koja propisuje naknade za sve ustanove kojima je Grad osnivač, osim za zdravstvene. Naša je namjera smanjivati naknade i u drugim upravnim vijećima drugih ustanova – vrtića, kulturnih i drugih ustanova. Uskoro će biti predstavljeni detalji vezani za to pitanje'', najavio je Tomašević.

Objavio je i da će za vršitelja dužnosti ravnatelja Gradskog ureda za upravljanje imovinom imenovati Željka Matijašeca.

Jedan od ključnih problema Zagreba i dalje je obnova nakon potresa koja ne napreduje odgovarajućom brzinom

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet istaknuo je da se nakon određenih odrađenih sastanaka ipak nada većoj dinamici. 

Ljeto je u punom jeku, ali je i početak školske godine sve bliži, a u tijeku je obnova 14 odgojno-obrazovnih ustanova.

Pročitajte i ovo Radovi na školama - 5 Gdje je zapelo? Obnova zagrebačkih škola počela pa stala: Bandić iza sebe ostavio i najskuplje plakate svoje vladavine, vrijedne milijun kuna

Namjera je da se ubrza obnova škola, potrebno je pomiriti razne zahtjeve, a važan je imperativ sigurnosti i očuvanje kulturnih dobara, kazao je Korlaet. Izdvojio je tri škole koje su pojedinačna kulturna dobra - Gornjogradska gimnazija, Gimnazija Tituša Brezovačkog i Prva ekonomska škola.

''Na svakom gradilištu direktno smo komunicirali s projektantima konstrukcije i izvođačima. Radi se o iznimno zahtjevnim zahvatima i brzo će biti jasno što i kako dalje. Zavod je izdao posebne uvjete za Osnovnu školu Petra Zrinskog, danas za Osnovnu školu Ivana Merza, Miroslava Krleže i Ivana Kovačića'', naveo je zamjenik gradonačelnika.

Korlaet: Stvari se intenzivno odvijaju i ubrzo ćemo i fizički vidjeti obnovu na djelu

"U prvom naletu obrađuju se samo crveno označene zgrade, njih 1200, a kroz mobilne timove namjeravamo ih obići 980", kazao je Korlaet.

Što se tiče suradnje Grada s Fondom za obnovu i Ministarstvom graditeljstva, rekao je da su u svakodnevnoj komunikaciji. Iz Gradske uprave odabrano je 20 ljudi različitih struka koji će pomagati Ministarstvu i Fondu, a Korlaet je istaknuo: ''Stvari se intenzivno odvijaju i ubrzo ćemo i fizički vidjeti obnovu na djelu.''

Tomašević: Na traženje PNUSKOK-a bili smo zamjenica i ja prisutni na nekim razgovorima

Tomašević je na pitanje novinara potvrdio da su on i njegova zamjenica posljednjih tjedana osobno nazočili razgovorima PNUSKOK-a koji se provode u uredima Gradske uprave.

''Otvoreni smo za suradnju sa svim policijskim tijelima. Mogu samo potvrditi da smo na traženje PNUSKOK-a na tim razgovorima ponekad bili prisutni zamjenica i ja, što je potpuno u skladu sa zakonom. Uostalom, ne bi nas zvali da nije. Ni na jednom razgovoru nismo bili na svoju inicijativu, na sve su nas pozvali. Također, ne bih rekao da su to bila ispitivanja, više se radilo o razgovorima kako bi se utvrdile neke činjenice, razgovori o određenoj dokumentaciji. U nekima od tih radnji bili smo prisutni kao predstavnici javno-pravnih tijela, na traženje PNUSKOK-a, ali u detalje ne mogu ulaziti zbog tajnosti istrage'', istaknuo je Tomašević i naglasio da se ne radi o razgovorima s uhićenim, osumnjičenim ili osobama pod istragom.

Najavio je i izmjenu u kriterijima dodjele i cijenama najma gradskih poslovnih prostora jer su neki, kako je kazao, ispod tržišne cijene.

''Vlada nered. Dolaze mi na potpis ugovori za komercijalne subjekte koji jako dobro posluju s cijenama koje su daleko ispod tržišnih. Ne možete kao poslovni subjekt za nekoliko tisuća kuna dobiti više stotina kvadrata u širem centru grada, to jednostavno nije moguće'', zaključio je Tomašević.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene