Nikica Valentić (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)
Nikica Valentić (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Trgovački sud donio je rješenje kojim na javnu dražbu idu nekretnine Nive inženjeringa u stečaju, tvrtke koju je osnovala Niva d.d. bivšeg premijera Nikice Valentića, koja vjerovnicima duguje više od 130 milijuna kuna, a uvjete i način prodaje na javnoj dražbi sud će odrediti naknadno.


Sudskim rješenjima objavljenima u srijedu kao prve nekretnine koje će ići na ''bubanj'' navedena su zemljišta u Jastrebarskom od oko 58.000 kvadrata, od kojih je jedno planirano kao koridor željeznice, a drugo kao građevinsko zemljište.

Vezani članci Imotski, Vrljika 2 (Foto: Pixsell, Ivo Čagalj) U ovom hrvatskom gradu vlada prava pomama za nekretninama, kuće se prodaju kao da su od zlata: "Ne pitaju za cijenu" Samir Hadžić Direktor Uljanika o mogućoj prodaji većinskih udjela: "Cijena koja je ponuđena govori koliko vrijedi tvrtka"

Na tim zemljištima, procijenjene vrijednosti od gotovo 1,9 milijuna kuna, razlučna prava imaju neki od najvećih vjerovnika Nive inženjeringa – H-Abduco i Prima ulaganja. Osim toga, na planiranoj elektroničkoj javnoj dražbi oglašena je i prodaja dvaju stanova u elitnoj zagrebačkoj Nazorovoj ulici procijenjene vrijednosti od oko 750.000 kuna.

Odluka o prodaji nekretnina Nive inženjeringa uslijedila je nakon prošlogodišnjeg otvaranja stečajnog postupka na prijedlog vjerovnika H-Abduco, Prima ulaganja i HUP-a Zagreb.

Prije toga, u listopadu 2016. bio je obustavljen skraćeni stečajni postupak pokrenut na prijedlog Financijske agencije (Fine) jer je bilo utvrđeno da Niva inženjering ima imovinu kojom se mogu namiriti njegovi vjerovnici. Prema navodima Fine iz zahtjeva za provedbu skraćenog stečajnog postupka iz kolovoza 2016., Niva inženjering je tada imala neizvršene osnove za plaćanje u iznosu od oko 5,5 milijuna kuna u neprekinutom razdoblju od 120 dana.

Nadalje, u izvješću privremenog stečajnog upravitelja o postojanju razloga za otvaranje stečajnog postupka iz travnja 2017. navodilo se kako Niva inženjering ''nema izgleda za nastavak poslovanja dužnika, jer je društvo obustavilo poslovanje'' te da su ''ispunjeni stečajni razlozi nesposobnosti za plaćanje i prezaduženosti''.

No već su tada značajno porasli dugovi te tvrtke. Prema očevidniku Fine od 31. ožujka 2017. Niva inženjering imala je nepodmirene obveze u iznosu od čak 50,1 milijuna kuna te je bila u neprekidnoj blokadi ukupno 180 dana.

Nakon otvaranja stečaja i održanog ispitnog i izvještajnog ročišta, u rujnu 2017. utvrđene su tražbine četrdesetak vjerovnika Nive inženjeringa u ukupnom iznosu većem od 130 milijuna kuna. Kao najveći vjerovnik navedena je Kreditna banka Zagreb koja potražuje 58,5 milijuna kuna, slijede H-Abduco s 37,9 milijuna, Erste banka s 13,8 milijuna i Prima ulaganja s 10,1 milijuna kuna. Zanimljivo je i dugovanje tvrtke u sklopu Valentićeva koncerna prema Gradu Zagrebu od više od šest milijuna kuna.

Niva inženjering registrirana je kao tvrtka za graditeljstvo, projektiranje i nadzor s temeljnim kapitalom od 16,7 milijuna kuna i sa sjedištem u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici, gdje je i sjedište krovne tvrtke Niva d.d koja upravlja svim tvrtkama tog holdinga.

Osim za Nivu inženjering, Trgovački sud u Zagrebu u listopadu prošle godine pozvao je i vjerovnike Nive d.d. da predlože otvaranje stečajnog postupka te tvrtke s evidentiranim dugom od oko 1,35 milijuna kuna.

Tvrtka Niva d.d., registrirana kao dioničko društvo za upravljanje holding društvima, osnovana je 1995. sa sjedištem u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici i temeljnim kapitalom od 120.000 kuna. Kako se navodi u izvještajima Fine, ovisna društva o Nivi d.d. su Niva inžinjering, Črmomerec centar u stečaju, Niva nekretnine, SK-735 i Niva Servis, s time da su udjeli u društvu SK-735 i Črnomerec centar u stečaju prodani u lipnju, odnosno travnju pretprošle godine.

Bivši hrvatski premijer Nikica Valentić bio je direktor i predsjednik uprave Nive d.d. od 1997. do 2011., a krajem 2015. postao je član i predsjednik Nadzornog odbora. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju