Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na meniju bakalar

Bivši premijeri na ručku s Milanovićem: 'Politika se ne vodi srcem, nego glavom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Zoran Milanović ugostio je danas većinu bivših predsjednika hrvatske Vlade. Poslijepodne su proveli neformalno se družeći na ručku. Iako su neki obećavali da neće davati savjete, Milanović je ipak dobio jedan.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović ugostio je danas većinu bivših premijera Republike Hrvatske. Poslijepodne su proveli na neformalnom ručku, razgovarajući o svim aktualnim temama s naglaskom na gospodarske s obzirom na, kako su istaknuli gotovo svi sudionici druženja, tešku situaciju u zemlji.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pošalice i prepucavanja Plenkovićev glasnogovornik objavio plakat kojim se traži Milanović: "Nije nasilan ni naoružan, ali je vrlo plašljiv ako..." Glasačka kutija Nova odluka Vlade Ova četiri mjesta u lipnju idu na prijevremene izbore

>> 'Kad kupuješ nešto, razmišljaj jesi li to u stanju financirati. To su bile moje dileme'

Na meniju je bio bakalar na dalmatinski zapečen s krumpirom i voćni kolač, a raspored sjedenja je bio unaprijed određen. Premijer Milanović je tako sjedio između prvog premijera Stjepana Mesića i Jadranke Kosor, posljednje premijerke prije no što je on preuzeo mandat.

Piće dobrodošlice bilo je u uredu gdje se inače održava uži kabinet Vlade. Riječ je o prostoriji preko puta premijerovog ureda. Bivši premijeri, a ponajprije oni stariji među njima, komentirali su kako se nije puno toga promijenilo.

Sastanak je trajao nešto manje od dva sata

Mateša: Treba se kloniti savjeta

Zlatko Mateša je još prije ručka kazao kako razmjena mišljenja može samo koristiti te se svatko može pitati što može učiniti da se stanje poboljša. Kazao je kako savjet premijeru Milanoviću ne namjerava davati. 'Treba se kloniti savjeta kada znate da predsjednik Vlade mora donijeti 15 mjera koje će pogodiiti veliki broj ljudi', rekao je.

Po izlasku iz Banskih dvora novinarima je kazao kako su mu dojmovi izvrsni. 'Premijer je bio izuzetno raspoložen, ugodan, a rasprava kvalitetna o raznim bitnim pitanjima. Mislim da je svatko od nas bio zadovoljan što je do sastanka došlo i nadam se da će ih biti i ubuduće', rekao je Mateša, potvrđujući da je bilo riječi i o poreznom sustavu, autocestama i Ini.

'Mi ćemo svakako ponavljati ovakve sastanke, bit će mi zadovoljstvo pozvati premijera', zaključio je Mateša pohvaljujući Milanovića kao osobu koja uvažava tuđa stajališta.

Mesić: Razmjenjivali smo iskustva

Prvi hrvatski premijer i drugi hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, uz Jadranku Kosor inicijator ovog sastanka, novinarima je otkrio da je s kolegama razmijenio neka iskustva.

'Malo smo govorili o svojim iskustvima, premijer je govorio o sadašnjim problemima, o onome što se danas radi, o onome što će se raditi. Bio je zanimljiv razgovor', rekao je Mesić.

Manolić ipak dao jedan savjet

Najstariji živući bivši premijer Josip Manolić kazao je da je sastanak bio vrlo opušten. On, doduše, nije puno sudjelovao, ali je pred kraj ipak dao jedan savjet, a to je da se politika ne vodi srcem, nego glavom i da su zato i ovakvi razgovori gdje se razmjenjuju mišljenja dobrodošli.

'Razgovaralo se dosta o svemu i svačemu, ali bitno je da smo se svi složili da treba o reformama koje slijede postići konsenzus svih političkih snaga koje teže rješavanju gorućih problema u kojima se država nalazi. Mislim da je to moguće, ne samo da je moguće, nego je nužno, a što je nužno i ne možete izbjeći, sigurno je moguće', rekao je Manolić.

Na pitanje o radu aktualne Vlade, odgovorio je kako misli da Milanovićev kabinet radi dobro, ali je napomenuo kako on to govori iz vlastite perspektive.

'Mislim da svaki čovjek kad danas procjenjuje bilo Vladu ili pojedince uvijek polazi sa svog stajališta. Sigurno da je daleko teže nezaposlenima koji nemaju za kruh, da im je daleko teže čekati promjene nego onome koji ima sredstava za preživjeti', dodao je Manolić.

Kosor: Ne mogu o pojedinostima...

'Razgovarali smo o gospodarskim temama i nekim današnjim odlukama Vlade, pa i današnjim. Pojedinosti vam ne mogu prepričavati... mogu reći da smo iznosili svoja razmišljanja i iskustva', rekla je novinarima bivša premijerka Jadranka Kosor.

Ona je stekla dojam da je Milanović na sastanku, koji je po njoj protekao u opuštenoj i konstruktivnoj atmosferi, pokazao da je spreman saslušati mišljenja ljudi koji su Vladu vodili u teškim ratnim i poratnim vremenima.

'Jesam. Mislim da su i drugi stekli taj dojam', rekla je nekadašnja HDZ-ova premijerka i Milanovićeva prethodnica na čelu izvršne vlasti.

Na sastanku su bili i predsjednik Vlade nacionalnog jedinstva Franjo Gregurić te Nikica Valentić. Hrvoje Šarinić nije mogao doći jer je, kako doznajemo, teško bolestan. Ivo Sanader iz svima znanih razloga na sastanak nije ni pozvan.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene