Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sanader na optuženičkoj klupi

Svjedok u slučaju 'Planinska': 'Preporuka za zgradu stigla je odozgo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavljeno je suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu oko prodaje poslovne zgrade u Planinskoj ulici.

Danas na suđenju za Planinsku svjedočila su tri svjedoka, među kojima je Božidar Longin, bivši član Uprave Hrvatskih šuma.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suoptuženici priznali Suđenje Ivi Sanaderu u slučaju Planinska odgođeno za 22. rujna Slika nije dostupna Novo vještačenje Nastavlja se suđenje Sanaderu u slučaju 'Planinska'

'Dugo smo tražili trajno stambeno rješenje za Hrvatske šume jer smo godinama bili podstanari. Stigla nam je preporuka da uzmemo zgradu u Planinskoj. Predsjednik Uprave Darko Beuk mi je rekao da je preporuka stigla odozgo i da odem pogledati zgradu. Vidio sam zgradu i rekao Beuku da to nije dobro rješenje jer se nalazi u sporednoj ulici u lošem stanju i treba puno uložiti u obnovu', rekao je Longin.

Login kaže da se zbog zgrade posvađao s Beusom jer je mislio da je zgrada preskupa. 'Nakon 10 dana Beus mi je rekao da su odustali od zgrade', ispričao je Login.

Dodaje kako je zbog svega toga na stranačkom skupu u Karlovcu Sanader izvrijeđao Beuka. 'Beuk mi je rekao već smo smijenjeni. Sanader se izvikao na mene da smo uzeli čizme sa četiri S, da smo sve upropastili i slično', kaže Login.

Svjedočio je Ivan Kljunčar koji je servisirao klime i rashladne uređaje u mesnicama Fiolić. Prema optužnici s njegovim je kombijem Fiolić odvezao novac Sanaderu. 'Jednog dana me nazvao i zamolio da mu posudim kombi. Uzeo ga je popodne i vratio navečer', ispričao je na sudu Kljunčar.

Svjedočio je Marijan Horvat vlasnik građevinske tvrtke Marijan gradnje koji je radio za Fiolića, a Sanaderu je ugradio sef u kuću. 'Jednog dana pozvao me odvjetnik Goran Suić i rekao da pitam Fiolića je li svjedočio protiv Sanadera. Kad me pitao u uredu smo bili ja, Suić i Sanader. Ja sam otišao i pitao Fiolića je li ga teretio na USKOK-u a on mi je odgovorio što te briga to nije tvoj posao', ispričao je Horvat.

Podsjetimo, Ivu Sanadera tereti se da je zajedno s HDZ-ovim ministrom regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Petrom Čobankovićem i bivšim zastupnikom HDZ-a i vlasnikom lanca mesnica Stjepanom Fiolićem za nezakonitosti oko prodaje poslovne zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu teške 26,4 milijuna kuna.

Zgrada je, naime, pripadala Fiolićevoj tvrtki Mesnice Fiolić koju nije prodao izravno, već je zgradu prvo kupila Hypo Leasing Croatia s kojom je Vlada sklopila ugovor i unajmila zgradu procijenjenu na 62 milijuna kuna. Leasing je uzet na 10 godina, od 2010. do 2019. godine, a odluka o kupnji donesena je na zatvorenom dijelu sjednice Vlade početkom travnja 2009.

>> Sanaderov bivši tjelohranitelj otkrio što je radio s njegovim umjetninama

U 'slučaju Planinska' Sanaderov suoptuženik Stjepan Fiolić priznao je da je nakon nezakonite kupoprodaje zgrade u Planinskoj bivšem premijeru predao više od 17 milijuna kuna provizije.

Petar Čobanković, nakon nagodbe s USKOK-om, osuđen je na rad za opće dobro. (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene