Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje bivšem premijeru

Sanaderov bivši tjelohranitelj otkrio što je radio s njegovim umjetninama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku suđenja bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu bilo je riječi o umjetničkim slikama koje je njegov nekadašnji osobni čuvar odnio na imanje Stjepana Fiolića.

Čuvar bivšeg premijera Ive Sanadera Vjekoslav Mikuljan danas je ponovio na zagrebačkom Županijskom sudu kako je četiri vrijedne Sanaderove umjetničke slike odnio na imanje Stjepana Fiolića kada je bivšem premijeru prijetio kazneni progon i blokada imovine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novo vještačenje Nastavlja se suđenje Sanaderu u slučaju 'Planinska' Slika nije dostupna Suđenje bivšem premijeru Nakon blagdana Sanader ponovno na sudu

Priču o Sanaderovim umjetninama skrivenima na imanju u Mlaki Fiolić je USKOK-ovim istražiteljima otkrio tijekom istrage u 'slučaju Planinska' u kojem ih se obojicu, uz bivšeg ministra Petra Čobankovića, tereti zbog nezakonite prodaje Fiolićeve zgrade u Planinskoj ulici Ministarstvu regionalnog razvoja po znatno višoj cijeni od tržišne.

>> Suđenje Sanaderu: 'Znali smo da je cijena zgrade u Planinskoj napuhana'

I Mikuljan je o tome već govorio na suđenju u slučaju Fimi media u kojem se Sanadera, ali i njegovu bivšu stranku, tereti za 'prelijevanje' novca iz državnih institucija i tvrtki u stranački crni fond i privatne džepove.

Čuvar iz Sanaderova službenog osiguranja, koji je nakon umirovljenja u MUP-u prešao raditi u Sanaderovu privatnu tvrtku, danas je ponovio da je pet Sanaderovih slika u ljeto 2009. odnio u Modernu galeriju da bi se po njih vratio potkraj 2010. Nakon telefonskog razgovora sa Sanaderom jednu je sliku, kaže, odnio njemu, a četiri Fioliću koji je umjetnine preuzeo na svom dvorištu.

Fiolić je ranije na suđenju u slučaju Planinska priznao da je na svom imanju čuvao ukupno 15-ak Sanaderovih umjetnina, a među njima i četiri Bukovčeva ulja na platnu koje mu je donio Mikuljan.

O prodaji zgrade u Planinskoj danas je svjedočio i Erik Mohorović, koji je tijekom 2006. radio u Erste nekretninama. Kazao je da su se predstavnici njegove banke sastajali s Fiolićem i Darkom Beukom, tadašnjim predsjednikom uprave Hrvatskih šuma koje su prije Čobankovićeva ministarstva bile zainteresirane za kupnju sporne nekretnine.

Sanader je u konačnici nakon nezakonite kupoprodaje zgrade u Planinskoj od Fiolića navodno primio više od 17 milijuna kuna provizije, a uz njih dvojicu na optuženičkoj klupi je i Mladen Mlinarević. Njegova je tvrtka 'Inženjerski biro' 2009. u procjeni navodno preuveličala vrijednost Fiolićeve zgrade prije nego ju je za 79,9 milijuna kuna kupilo Čobankovićevo ministarstvo. On je nakon nagodbe s USKOK-om osuđen na rad za opće dobro.

Suđenje se nastavlja 9. listopada. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene