Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Hrvati ne nasjedajte'

'Nasilje se pokušava prenijeti s bošnjačkog na hrvatska područja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski narodni sabor poziva Hrvate da ne nasjedaju na pokušaje da se nasilje iz bošnjačkog dijela Federacije prebaci na hrvatska područja.

Predsjedništvo i Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora (HNS) koji okuplja jedanaest hrvatskih političkih stranaka ocijenilo je da je cilj političkih stranaka koje stoje iza nasilja u BiH opravdani bunt građana zloporabiti kako bi srušili županijske i državne institucije, te su pozvali Hrvate da ne nasjedaju na pokušaje da se nasilje iz bošnjačkog dijela Federacije BiH prebaci na hrvatska područja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neprijatelji napretka BiH Jasmila Žbanić i turskom ministru poručila: 'Marš kući!' Slika nije dostupna Nemiri u BiH Sarajevo: Stotinjak prosvjednika ponovno blokiralo promet i traže ostavke

'Činjenica da su ovi događaji krenuli iz centara jednoga dijela Federacije i činjenica da su mete napada bile samo županijske i državne institucije, a da niti jedna federalna institucija niti u Sarajevu niti u Mostaru nije napadnuta, ukazuje i na moguće političke ciljeve sponzora i organizatora ovih prosvjeda. A to je nasilno mijenjanje postojećega ustavno-pravnoga ustroja u BiH', navodi se u priopćenju HNS-a BiH.

Novi prosvjedi u Sarajevu: Prosvjednici blokirali promet, premijer Zeljković podnio ostavku

Pojasnili su da kada se organizatorima nasilja nisu ispunila očekivanja da će se 'spontani bunt' javiti i u većinskim hrvatskim područjima FBIH, pokušali su izvesti 'antibirokratsku revoluciju' što je najzornije došlo do izražaja u Mostaru i u Orašju, umjesto da svoju oštricu usmjere prema vlastima Federacije BiH koje su najodgovornije za teško socijalno stanje.

Iz HNS-a su izrazili čuđenje što se oštrica bunta nije usmjerila k federalnim vlastima koje manipuliraju dijelom prosvjednika da bi prikrili svoja nedjela, te su pozvali građane da ne nasjedaju na provokacije.

'Mi legalni i legitimni predstavnici hrvatskoga naroda okupljeni u HNS-u pozivamo građane koji su nam dali podršku na izborima da ne nasjedaju na provokacije i manipulacije, a izabrane i imenovane predstavnike da nastave djelovati u institucijama u skladu s postojećim ustavno-pravnim poretkom dok ga ne izmijenimo na ustavan i demokratski način', naglašava HNS.

U subotu su se oglasila i dva HDZ-a koji su održali izvanredne sjednice predsjedništva. HDZ BiH je osudio napade i nasilje na imovinu i političke zloporabe prosvjedima, dok je HDZ 1990. pozvao na trajno zasjedanje svih tijela vlasti kako bi se prevladala aktualna kriza. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene