Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski narodni sabor poziva Hrvate da ne nasjedaju na pokušaje da se nasilje iz bošnjačkog dijela Federacije prebaci na hrvatska područja.


Predsjedništvo i Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora (HNS) koji okuplja jedanaest hrvatskih političkih stranaka ocijenilo je da je cilj političkih stranaka koje stoje iza nasilja u BiH opravdani bunt građana zloporabiti kako bi srušili županijske i državne institucije, te su pozvali Hrvate da ne nasjedaju na pokušaje da se nasilje iz bošnjačkog dijela Federacije BiH prebaci na hrvatska područja.

Vezani članci Slika nije dostupna Sarajevo: Stotinjak prosvjednika ponovno blokiralo promet i traže ostavke Slika nije dostupna Bosansko ili bošnjačko proljeće

'Činjenica da su ovi događaji krenuli iz centara jednoga dijela Federacije i činjenica da su mete napada bile samo županijske i državne institucije, a da niti jedna federalna institucija niti u Sarajevu niti u Mostaru nije napadnuta, ukazuje i na moguće političke ciljeve sponzora i organizatora ovih prosvjeda. A to je nasilno mijenjanje postojećega ustavno-pravnoga ustroja u BiH', navodi se u priopćenju HNS-a BiH.

Novi prosvjedi u Sarajevu: Prosvjednici blokirali promet, premijer Zeljković podnio ostavku

Pojasnili su da kada se organizatorima nasilja nisu ispunila očekivanja da će se 'spontani bunt' javiti i u većinskim hrvatskim područjima FBIH, pokušali su izvesti 'antibirokratsku revoluciju' što je najzornije došlo do izražaja u Mostaru i u Orašju, umjesto da svoju oštricu usmjere prema vlastima Federacije BiH koje su najodgovornije za teško socijalno stanje.

Iz HNS-a su izrazili čuđenje što se oštrica bunta nije usmjerila k federalnim vlastima koje manipuliraju dijelom prosvjednika da bi prikrili svoja nedjela, te su pozvali građane da ne nasjedaju na provokacije.

'Mi legalni i legitimni predstavnici hrvatskoga naroda okupljeni u HNS-u pozivamo građane koji su nam dali podršku na izborima da ne nasjedaju na provokacije i manipulacije, a izabrane i imenovane predstavnike da nastave djelovati u institucijama u skladu s postojećim ustavno-pravnim poretkom dok ga ne izmijenimo na ustavan i demokratski način', naglašava HNS.

U subotu su se oglasila i dva HDZ-a koji su održali izvanredne sjednice predsjedništva. HDZ BiH je osudio napade i nasilje na imovinu i političke zloporabe prosvjedima, dok je HDZ 1990. pozvao na trajno zasjedanje svih tijela vlasti kako bi se prevladala aktualna kriza. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju