Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi oštar sukob sindikata i ministra Popijača. Sukobili su se zbog Zakona o radu, a mirovinska reforma sukob je produbila.


Ozren Matijašević rad ministra Popijača ocjenjuje nerelevantnim, a ministar tvrdi da sindikalist kontinuirano minira svaki dijalog. Hrvatska udruga sindikata ne povlači svoj ultimatum. Ne povuče li Vlada sporni Zakon o mirovinskom osiguranju iz hitne procedure, Matijašević najavljuje mogućnost općeg štrajka. ‘Ministar ponovno ponavlja nekorektne, nepametne izjave i na najbolji mogući način reklamira sindikalni pokret i mene’, rekao je Ozren Matijašević iz Hrvatske udruge sindikata.

Vezani članci Prosvjedi u Varšavi Poljska oporba ublažila stajalište o abortusu kako bi pridobila mlađe birače Osobna iskaznica, ilustracija Državni tajnik MUP-a otkrio koji podaci bi se mogli naći na čipu novih osobnih iskaznica

Stanje gospodarstva je loše. ‘Da je to isto razbijeno u milijun komadića je dokaz o relevantnosti ministra gospodarstva u ovoj aktualnoj Vladi’, dodaje Matijašević. ‘Ne želim zapravo komentirati to da gospodin Matijašević ocjenjuje jesam li ja relevantan ministar ili ne, to zaista ne ovisi o njegovoj ocjeni, nego o djelima, a ja ću se truditi da taj posao obavim korektno’, rekao je ministar Popijač.

Matijašević ne odustaje od svojih zahtjeva, a to je povlačenje izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju i ukidanje dužnosničkih mirovina. Preduvjet je to za ponovno sudjelovanje u GSV-u. ‘Reforma koja je poslana bez mogućnosti da socijalni partneri sudjeluju u kreiranju ne može biti dio nikakvih mjera, a najmanje nužnih mjera za oporavak hrvatskog gospodarstva’, rekao je Matijašević.

>> Matijašević: Javnost obmanjuje Vlada koja nije ispunila obećanja!

‘Odustajanja od toga zaista nema i ne može biti, ali svi su pozvani, pa i gospodin Matijašević u GSV, gdje možemo argumentirano razgovarati o svim relevantnim temama. Socijalni dijalog se ne može provoditi ultimatumima’, rekao je Popijač.

Sindikati će protiv mirovinskog zakona lobirati kod svih saborskih zastupnika, a ne uspiju li srušiti Zakon, ići će u štrajk.