Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovor u Dnevniku Nove TV

Matijašević: Javnost obmanjuje Vlada koja nije ispunila obećanja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ozren Matijašević je poručio da su pregovori mogući samo na temelju zahtjeva sindikata.

Gost Dnevnika Nove TV je bio sindikalist Ozren Matijašević koji je poručio da će se u borbi za referendum pozivati na Ustav.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

>> Kosor: Ili reforme za bolji za život ili pad bez kraja!

Zašto bi zaposlenici u privatnom sektoru podržavali izmjene Zakona o radu koji idu u korist samo zaposlenicima u javnim i državnim poduzećima - većina njih nema benificije, a pune upravo taj proračun iz kojeg Vi dobivate plaće?

Proračun pune radnici koji rade i stvaraju nove vrijednosti, a upravo aktivnosti sindikata idu za tim da se u ovoj državi uvede opći kolektivni ugovor te da se ukinu pravilnici o radu te da svi zaposlenici, i oni u privatnom sketoru, kroz taj opći kolektivni ugovor imaju dodatnu razinu prava. Da su kojim slučajem prošle najavljene Vladine izmjene Zakona o radu, rezultirale bi time da i ovo malo radnika koji imaju kolektivne ugovore ostanu bez kolektivnih ugovora i da svi radnici u Hrvatskoj budu u klasičnom robovlasničkom sustavu.

Zašto se tako dugo čekalo sa sindikalnim jedinstvom?

Očito je da vrijeme treba sazriti. Ja sam osobno organizirao u 9. mjesecu prosvjede zbog harača i narod nije izašao. Svesindikalno zajedništvo je sada palo na plodno tlo. Zakon o radu je jedan od temeljnih zakona i građani su to prepoznali i bez ikakvog marketinga, bez ikakvih sredstava. Sve je rezultiralo s jasnom porukom građana politici i dijelu poslodavaca da se hitno treba promijeniti odnos upravljanja hrvatskim gospodarstvom.

U jeku krize - vi se 'natežete' s Vladom oko benificija - dakle ne gole egzistencije i posla, nego uskrsnica, božićnica, regresa... Državnim tvrtkama, čak i gubitašima, se gleda kroz prste, a u privatnom sektoru poslodavcima nitko ne oprašta dugove ni poreze, već su prepušteni tržištu - mislite li da je to realno?

Opet pogrešna teza koja je izrečena na osnovu spinova iz Vlade. Premijerka i mi se slažemo samo u jednom, da su reforme potrebne, ali su različita gledište gdje i koje reforme. Mi tražimo poreznu refrmu kojom će se oporezovati kapitalna dobit, kojom će se uvesti porez bankama na dobit, u kojoj će se porezne olakšoice dobiti za reinvestiranje dobiti u nove aktivnosti u kojem će smanjiti cijena rada i gdje će sve skupa rezultirati s novim zapošljavanjem. Umjesto toga, s rukom pod ruku s krupnim kapitalom i bankarskim institucijama, hrvatska Vlada nastavlja voditi presiju samo protiv radnika koji su ionako osiromašeni. Tko obmanjuje čitavo vrijeme javnost odgovor je? Onaj koji dobije izbore obećanjima i ništa ne učini, što je u ovom konkretnom slučaju riječ o aktualnoj Vladi.

U nekim javnim poduzećima kolektivni ugovori su istekli i prije desetak godina, a cijelo ovo vrijeme funkcioniraju na temelju produžene primjene pa čak i kada je tvrtka u gubicima - je li to logično - treba li to mijenjati?

Kolektivni ugovor je rezultat pregovora dviju strana. U javnim poduzećima pregovarači su bili ljudi nad kojima su direktnu kontrolu imale hrvatske Vlade pa su kupovali glasačku mašineriju potpisujući takve ugovore. Prijepor između sindikata i Vlade stoji u tome da mi Vladu upućujemo da taj problem riješi kolektivnim pregovaranjem, upotrebljavajući argumente ako ih ima. Vlada na to nije spremna pa je računala na sindikalno nejedinstvo i na činjenicu da će na glasačku mašineriju u Saboru proći ti prijedlozi. Očito su se prevarili i sada ćemo mi inzistirati na našim izmjenama Zakona o radu i to u korist upravo radnika iz privatnog sektora koji nisu zaštićeni.

Za što su građani dali svoje potpise?

Građani su dali potpis za Zakon o radu u kojem će kolektivni ugovori imati vrijendost i važnost, u kojem će kolektivni ugovori kroz zakonske izmjene odnositi za sve zaposlene. A na pitanje tko obmanjuje čitavo vrijeme javnost odgovor je - onaj koji dobije izbore obećanjima i ništa ne učini, što je u ovom konkretnom slučaju riječ o aktualnoj Vladi.

Jesu li sindikati krivi za ovakav dojam jer nisu bili jedinstveni?

Ne, mi nismo krivi za takav dojam. Očito je da je sad sazrilo vrijeme i da su građani svjesni svoje moći. Zato sam na početku akcije rekao ako uspijemo, ništa više u Hrvatskoj neće biti isto.

Strahujete li od namjernog odugovlačenja održavanja refrenduma, posebice jer trenutačno na svojoj strani imate građane?

Već iščitavamo kako su spremni i na pravne zavrzlame, a koristeći činjenicu nedorečenosti našeg zakonodavstva, u tom smislu za nas nema dileme. Mi ćemo se pozvati na Ustav kao temeljni akt ove države koji je kvalitetno to regulirao. Idući tjedan nadam se da ćemo uspjeti prekontrolirati ovu gomilu potpisa i zatražit ćemo od predsjednika Sabora da nas primi i zahtijevati da se donese odluka o raspisivanja referenduma.

Mogu li se očekivati novi pregovori s Vladom idućeg tjedna?

Mogu se očekivati novi pregovori ali sada samo na osnovu zahtjeva sindikata, nikakav prijedlog Vlade, uključujući i amandmane za koje poručuju da su spremni ponuditi jer smo u referendumskom pitanju onemogućili pregovore i njima i nama. Dolazi u obzir da pregovaramo samo oko našeg prijedloga.

Imate li vi osobno političkih ambicija?

Ne, ja osobno nemam političkih ambicija. Bezbroj puta sam javno poručio da nikada u politiku neću ići i da ću ovo raditi dok me biraju moji članovi i dok sam radno sposoban.

>> 'Premijerku može biti sram kako ljude plaši cijenom referenduma!'

Hoćete li izaći na referendum o ZOR-u?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene