U Gajnicama će se postaviti asfaltne trake (Foto: Dnevnik.hr) - 1
U Gajnicama će se postaviti asfaltne trake (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Nakon priloga u Dnevniku Nove TV o pobuni stanovnika zagrebačkih Gajnica zbog ulice bez nogostupa kojom djeca svakodnevno hodaju na putu do škole, iz Grada su poručili da imaju kratkoročno i dugoročno rješenje.


Stanovnici ulice Karažnik iz zagrebačkih Gajnica ustali su zbog loše prometne infrastrukture u blizini osnovne škole. Skupljaju potpise za peticiju, Gradu pišu već dvadesetak godina, a odgovor nisu dobili.

Vezani članci Privremena obustava prometa u užoj zoni centra Zagreba (Foto: PU zagrebačka) Centar Zagreba u nedjelju blokiran za vozila, pogledajte kuda možete proći automobilom Električni romobil, ilustracija (Foto: Dino Stanin/PIXSELL) Preplavili su ulice, a mogu biti prilično opasni: "Po zakonu velikih brojeva, u budućnosti će netko stradati"

Zbog pojačanog prometa u ulici bez nogostupa strahuju za sigurnost svoje djece. U utorak su u Dnevniku Nove TV apelirali na pomoć nadležnih, a mi smo danas inzistirali na odgovoru. Iz Ureda pročelnika za prostorno graditeljstvo stigao je odgovor koji stanovnici Gajnica čekaju godinama.

Iz ureda su poručili imaju kratkoročno i dugoročno rješenje. Ulica uskoro više neće biti dvosmjerna već jednosmjerna - u smjeru zapada. Ograničenje brzine s 40 kilometara na sat, smanjit će se na 30 kilometara na sat, a postavit će se i asfaltne trake.

29.05.2019.
U Gajnicama će se postaviti asfaltne trake (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Na sjevernom dijelu kolnika, do početka rekonstrukcije, obilježit će se nogostup, točnije na kolninku će biti odvojen prostor za pješake, a od automobila bi ih trebale štiti vibracijske trake poput onih u tunelima na autocestama.

Dugoročno - plan Grada je rekonstruirati cijelu ulicu. Od ulice Dubravica do ulice Dolec izgradnjom pravog nogostupa. Idejni projekt, kažu iz nadležnog Ureda već je izrađen, a lokacijska dozvola izdana je još 1. studenog. 2017 No gotovo godinu dana kasnije stvar je zapela na imovinsko-pravnim odnosima. Nadležni ured krenuo je u otkup privatnih čestica, izradi glavnog projekta i ishođenju građevinske dozvole.

Drugim riječima, sad će stanari kuća uz ulicu morati prodati Gradu svoje parcele kako bi uz cestu bilo prostora za gradnju nogostupa.

Sigurnost se kaže Gradonačelnik, u Zagrebu piše velikim slovom - pa ćemo vidjeti koliko brzo će s riječi preći na djela.