Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Najveći gradovi gradonačelnike dobivaju u drugome krugu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četiri najveća hrvatska grada, Zagreb, Split, Rijeka i Osijek, gradonačelnike za iduće četiri godine dobit će u nedjelju u drugom krugu lokalnih izbora, a u 11 županija glasači će odlučiti i tko će im biti župani, birajući u većini slučajeva između kandidata koalicija predvođenih SDP-om odnosno HDZ-om.

U Zagrebu, gradu koji ima i status županije, birači će odlučiti hoće li gradonačelnik i dalje biti Milan Badić, kandidat grupe građana, koji je na tom mjestu od 2000. ili SDP-ov Rajko Ostojić, ministar zdravlja, kojeg podržavaju i HNS, HSU, ZS te Zeleni.

U Rijeci potporu za još jedan mandat traži Vojko Obersnel (SDP), koji je riječki gradonačelnik također od 2000. godine, a protukandidat mu je HDZ-ov Hrvoje Burić.

Još jedan gradonačelnički mandat želi i HDSSB-ov Krešimir Bubalo u Osijeku, a sučeljava se s kandidatom koalicije SDP-HNS-HSU Ivicom Vrkićem.

Za splitskog gradonačelnika u drugom krugu sučeljavaju se SDP-ov Ivo Baldasar i HDZ-ov Vjekoslav Ivanišević koji su u prvome krugu bili bolji od dosadašnjeg gradonačelnika Željka Keruma.

U drugom krugu gradonačelnika bira 15 većih gradova - Varaždin, Karlovac, Krapina, Šibenik, Dubrovnik, Bjelovar, Koprivnica, Zadar, Vukovar, Sisak, Slavonski Brod, Pazin, Gospić, Požega, Pula.

U prvom krugu su izabrani gradonačelnici Velike Gorice i Virovitice u kojima su ponovno pobijedili HDZ-ovci Dražen Barišić i Ivica Kirin te gradonačelnik Čakovca u kojem je ponovno pobijedio SDP sa svojim kandidatom, Stjepanom Kovačem.

Od 11 županija SDP-ova koalicija svoje kandidate u drugome krugu ima u devet, a HDZ-ova koalicija u osam. Sedam dosadašnjih župana u drugome krugu traži potporu za još jedan četverogodišnji mandat - tri HDZ-ova, dva SDP-ova te po jedan HNS-a i HDSSB-a. U drugom krugu izbora za župana je i jedan nezavisni kandidat.

Koalicijski partneri na državnoj razini, SDP i HNS, sučelit će se za mjesto župana u Međimurskoj županiji te u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, gdje HNS podržava kandidata Hrvatske demokratske seljačke stranke.

Jednak je slučaj u Istarskoj županiji u kojoj se također sučeljavaju koalicijski partneri na državnoj razini - SDP te IDS koji ponovno želi osvojiti mjesto župana.

U Šibensko-kninskoj dosadašnjem županu, HDZ-ovom Goranu Pauku, protukandidatkinja je SDP-ova Anita Bara, u Karlovačkoj županiji HDZ-ovom Ivanu Vučiću protukandidat je SDP-ov Boris Ožanić, a ponovni mandat želi i HDZ-ov Stipe Zrilić kojem je u Zadarskoj županiji protukandidatkinja SDP-ova Renata Sabljar-Dračevac.

Ponovni mandat županice traži i SDP-ova Marina Lovrić Merzel u Sisačko-moslavačkoj županiji u kojoj joj je protukandidat HDZ-ov Ivo Žinić, a u Međimurskoj županiji dosadašnjem županu Ivanu Perhoču (SDP-HSU-MDS) protukandidat je Matija Posavec (HNS-HSLS-HSS-MS-SHUS).

U Varaždinskoj županiji ponovni mandat želi HNS-ov Predrag Štromar (HNS-SDP-HSU) protiv HDZ-ova Anđelka Stričaka, a HDSSB-ov Vladimir Šišljagić želi ostati župan Osječko-baranjske županije gdje mu je protukandidat iz HDZ-ove koalicije, Goran Ivanović.

U Bjelovarsko-bilogorskoj sučeljavaju se nekadašnji HSS-ovac, sada kandidat koalicije HDSS-HNS-HSU, Damir Bajs i kandidat SDP-ove koalicije Vedran Babić, a u Istarskoj županiji protukandidat IDS-ovom Valteru Flegi je bivši IDS-ov saborski zastupnik, sada kandidat SDP-ove koalicije, Damir Kajin.

U Požeško-slavonskoj županiji u drugom krugu sučeljavaju se kandidat HDZ-ove koalicije Alojz Tomašević i SDP-ove koalicije Vicko Njavro, a u Splitsko-dalmatinskoj za mjesto župana borit će se kandidat HDZ-ove koalicije Zlatko Ževrnja te nezavisni Ivan Grubišić. U prvom krugu izbora izabrani su župani devet županija i ni u jednoj nije došlo do promjene vlasti - HDZ ima pet župana, a SDP i HSS po dva.

Četiri HDZ-ova župana potvrdila su mandat - Nikola Dobroslavić u Dubrovačko-neretvanskoj, Tomislav Tolušić u Virovitičko-podravskoj, Božo Galić u Vukovarsko-srijemskoj i Danijel Marušić u Brodsko-posavskoj, a peti HDZ-ov župan je Milan Kolić u Ličko-senjskoj županiji.

U prvom krugu za župana je ponovno izabran i SDP-ov Zlatko Komadina u Primorsko-goranskoj županiji, a njegova stranka župana i dalje ima i u Krapinsko-zagorskoj županiji gdje je pobijedio Željko Kolar. U Koprivničko-križevačkoj te Zagrebačkoj županiji i dalje će župani biti HSS-ovci Darko Koren i Stjepan Kožić. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Burić ima novu šansu Saga u Belišću se nastavlja: Ustavni sud naredio PONAVLJANJE IZBORA! Slika nije dostupna Gradonačelnica Ikić-Baniček Prvi put u povijesti Siska potpisan zapisnik o primopredaji vlasti

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene