Zagrebačka banka
Zagrebačka banka Foto: DNEVNIK.hr

Zagrebačka banka kažnjena je s 33 milijuna kuna jer nije provodila sve mjere vezane za Zakon o sprječavanju pranja novca.


Financijski inspektorat kaznio je Zagrebačku banku s 33 milijuna kuna jer je nadzorom HNB-a utvrđeno da od 1. siječnja 2017. do 8. studenoga 2019. nije provodila sve potrebne mjere, radnje i postupke propisane Zakonom o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma.

Vezani članci Hrvatska narodna banka (Foto: Dnevnik.hr) Državno odvjetništvo traži od HANFA-e povratnu informaciju o nadzoru trgovanja vrijednosnicama banaka Boris Vujčić, Grozdana Perić DNEVNIK.hr doznaje: HDZ-ova čelnica saborskog Odbora za financije zatražila očitovanje guvernera HNB-a

Ta je novčana kazna dosad najviša prekršajna kazna izrečena nekoj kreditnoj instituciji u Hrvatskoj, i to ne samo iz područja sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma nego i iz svih područja za koja je propisana prekršajna odgovornost kreditnih institucija.

Hrvatska narodna banka, kao nadzorno tijelo i ovlašteni tužitelj, obavijestila je Zagrebačku banku o njezinu pravu na mogućnost sporazumijevanja, što je ona i iskoristila te priznala krivnju i pristala na izrečenu novčanu kaznu.

Hrvatska narodna banka nadzorom je utvrdila ukupno 11 prekršaja vezanih za kršenje Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, i to u područjima procjene rizika pojedinoga poslovnog odnosa, identificiranja i praćenja sumnjivih, složenih i neobičnih transakcija, prijave sumnjivih transakcija Uredu za sprječavanje pranja novca, provedbe mjera pojačane dubinske analize stranaka sustava unutarnjih kontrola za smanjivanje i učinkovitog upravljanja rizikom od pranja novca i financiranja terorizma.

HNB u svom priopćenju navodi kako Zagrebačka banka nije provela mjere dubinske analize stranke za 72 klijenta. 

"Nije analizirala pozadinu i svrhu 1126 transakcija koje su identificirane kao složene i neobične, a nisu imale očiglednu ekonomsku ili vidljivu pravnu svrhu.
Nije se za 2028 transakcija stranaka koristila listama indikatora kao smjernicama u utvrđivanju razloga za sumnju na pranje novca ili financiranje terorizma.
Nije Uredu za sprječavanje pranja novca prijavila 1122 sumnjive transakcije.
Nije uspostavila djelotvoran sustav unutarnjih kontrola za smanjivanje i učinkovito upravljanje rizikom od pranja novca i financiranja terorizma", navodi se u priopćenju HNB-a. 

Zagrebačka banka je prihvatila prijedlog za sporazumijevanje HNB-a po kojem je dužna platiti novčanu kaznu od 33 milijuna kuna za određene povrede Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, izvijestili su iz Zabe i poručili da su "odlučno proveli sve dospjele regulatorne mjere".

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju