Obavijesti Video Pretražite Navigacija
afera potresa bankarski sustav

U nadzoru Zagrebačke banke utvrđeno 1,8 milijardi kuna sumnjivih transakcija. Provjereno 88 računa, nezakonitosti kod - svih

Nastavlja se afera oko poslovanja Zagrebačke banke. Dnevnik Nove TV dobio je na uvid zapisnik o neposrednom nadzoru koji je Hrvatska narodna banka provela u banci.

Neposredni nadzor HNB-a utvrdio je deset nezakonitosti i nepravilnosti u poslovanju Banke. Od neodgovarajuće svijesti zaposlenika o opasnostima koje nosi pranje novca i financiranje terorizma, do lošeg provođenja unutarnje revizije i tehničke podrške. Sve to piše na devet stranica izvješća.

Ono što je možda najvažnije je to da je informatički sustav u banci izuzetno loš, da je trebao biti puno bolji, brži i učinkovitiji kako bi se spriječilo sve moguće malverzacije.

Pročitajte i ovo Andrija Jarak oglasio se i srpski poduzetnik Informacije o pranju novca u Zagrebačkoj banci stigle od – Amerikanaca: Banka bi mogla dobiti kaznu i do 10 milijuna eura

Ukupan iznos tih sumnjivih transakcija je 1,8 milijardi kuna. Nadzor je rađen na 88 računa klijenata u banci, a nezakonitosti su utvrđene kod svih 88 računa. 1,8 milijardi kuna podignuto je kroz 4848 transakcija. Informatički sustav je slao upozorenja za nešto više od polovice tih transkacija. Međutim, banka je Uredu za sprječavanje pranja novca prijavila samo 61 sumnjivu transakciju.

Danas je Dnevnik Nove TV u Hrvatskoj Udruzi banaka dobio jedan zanimljiv podatak koji najbolji pokazuje kolika je opasnost od pranja novca i financiranja terorizma. Naime, europski financijski sektor godišnje izdvaja 100 milijardi eura za borbu protiv pranja novca.

Godišnje se u Europi zaprimi nekoliko milijuna prijava, no rezultati su poražavajući. Samo jedan posto od tih nekoliko milijuna prijava se procesuira, a ukupni iznos novca koji se na kraju vrati stvarnom korisniku ili banci je tek jedan posto.

Udruga banaka smatra da je ova afera štetna za cjelokupni bankarski sustav.

Što se tiče kaznenog progona i sankcija, može se očekivati novčana kazna koja, neslužbeno se doznaje, iznosi i do 75 milijuna kuna. DORH je bio jasan i kaže da ukoliko nadležna tijela potvrdu sumnje u ostvarenje kaznenog djela, oni će odmah početi s kaznenim progonom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene