Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pojašnjenje guvernera HNB-a

Vujčić o kazni od 33 milijuna kuna Zagrebačkoj banci: "Je li došlo do pranja novca, ne utvrđuje banka, ali riječ je o talijanskoj tipologiji i domaćim i stranim rezidentima"

Boris Vujčić, guverne HNB-a
Boris Vujčić, guverne HNB-a DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Boris Vujčić, guverne HNB-a Boris Vujčić, guverne HNB-a Foto: DNEVNIK.hr +0 Boris Vujčić, guverner HNB-a Galerija 1/2 >>
Zagrebačka banka dobila je 33 milijuna kuna kazne zbog zbog povrede odredaba Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma. Guverner HNB-a Boris Vujčić komentirao je kaznu.

Zagrebačka banka (Zaba) platit će novčanu kaznu od 33 milijuna kuna zbog povrede Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma.

Pročitajte i ovo Pola godine suživota s eurom, ilustracija - 2 Kovanice bi napunile vlak Šest mjeseci s eurom: Je li jeftinije nešto što stoji 4 eura ili 30 kuna? Odgovori bi vas mogli iznenaditi Konferencija Dan hrvatskih financijskih institucija - 1 BEZ OPTIMIZMA Guverner HNB-a o cijenama: "Inflacija ubrzano usporava, ali njezino će smanjivanje potrajati"

"HNB je tijekom redovitog nadzora ustanovio da Zagrebačka banka nije imala djelotvorno uspostavljen sustav za nadzor sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma te je u sklopu svojih aktivnosti odredila kaznu od 33 milijuna kuna Zagrebačkoj banci na koju kaznu je Zagrebačka banka pristala priznajući da je učinila propuste u nadzoru sprečavanja pranja novca i financiranju terorizma", rekao je Vujčić.

Napomenuo je da je osim novčane kazne, banci propisano 75 mjera, za koje je Zagrebačka banka izjavila kako ih je već ispunila. Oni će, kaže, sve to provjeriti. 

"Ovo je poruka da se moraju uspostaviti djelotvorni sustavi za sprečavanje pranja novca i sprečavanje financiranja terorizma u hrvatskom bankovnom sustavu i da HNB neće tolerirati propuste u takvim sustavima", istaknuo je Vujčić. 

"Banke se moraju opskrbiti adekvatnim softverskim rješenjim jer riječ je o tisućama transakcija", dodao je. 

Guverner HNB-a nije mogao reći ima li tu kaznene odgovornosti, rekavši da postoje nadležne institucije koje mogu o tome govoriti i odgovoriti na to pitanje. 

Rekao je da se u ovom konkretnom slučaju radi o domaćim i stranim rezidentima koji su podizali novac, da ne može reći radi li se o pranju novca, već samo da je HNB ustanovio propuste i da "nisu provedene analize". 

Najveća prekršajna kazna

"Naravno ne mogu govoriti o kojim osobama se radi, ali riječ je o talijanskoj tipologiji. Je li došlo do pranja novca, ne utvrđuje banka", kazao je i dodao da je riječ o najvećoj prekršajnoj kazni izrečenenoj nekoj kreditnoj instituciji u Hrvatskoj, i to ne samo iz područja sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma nego i iz svih područja za koja je propisana prekršajna odgovornost kreditnih institucija.

HNB je ranije u svom priopćenju navela kako Zagrebačka banka nije provela mjere dubinske analize stranke za 72 klijenta te nije analizirala pozadinu i svrhu 1126 transakcija koje su identificirane kao složene i neobične, a nisu imale očiglednu ekonomsku ili vidljivu pravnu svrhu.

"Nije se za 2028 transakcija stranaka koristila listama indikatora kao smjernicama u utvrđivanju razloga za sumnju na pranje novca ili financiranje terorizma, nije Uredu za sprječavanje pranja novca prijavila 1122 sumnjive transakcije i nije uspostavila djelotvoran sustav unutarnjih kontrola za smanjivanje i učinkovito upravljanje rizikom od pranja novca i financiranja terorizma", navedeno je, između ostaloga u priopćenju HNB-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene