Požar kod Kaštel Starog
Požar kod Kaštel Starog Foto: screenshot Facebook

Na Velebitu danima gore dva požara, na brdu Panos kod naselja Rizvanuša i kod Lovinca na Malom Goliću. Planulo je i kod Metkovića te blizu naselja Rupe, u Šibensko-kninskoj županiji.


Kod Metkovića je u večernjim satima planuo požar na obližnjem brdu (Žaba), na kojem je i nedavno gorjelo. U blizini nema kuća.

Vezani članci Požar VIDEO Dramatični prizori: Vatra je doslovno gutala neboder, ljudi su bježali glavom bez obzira Ilustracija Pao dvojac: Policija ima osumnjičenike koji su zapalili BMW na Maksimiru

Planulo je i u mjestu Rupe u Šibensko-kninskoj županiji. 

Buknuo je požar i u Kaštelima, gori ispod Malačke, a čitatelji Dalmatinskog portala javljaju da je vatra došla blizu kuća.

Tijekom noći požar u Kaštelima je lokaliziran.

Šibenski vatrogasci izvijestili su da je u 22:52 zaprimljena dojava o požaru otvorenog prostora u Rupama. Na intervenciju su izašli JVP Šibenik, JVP Vodice, DVD Skradin, DVD Dubravice i DVD Šibenik sa šest vozila i 18 vatrogasaca. Intervencija u tijeku.
 

  Požar kod Kaštel Starog Požar kod Metkovića (Foto: DNEVNIK.hr)

U subotu navečer je objavljeno da već sedmi dan na Velebitu gore dva požara, a opasnost od širenja samo raste, zbog povremenih eksplozija zaostalih mina i bure koja jača. Gori na brdu Panos kod naselja Rizvanuša i kod Lovinca na Malom Goliću.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Ličko senjske županije Zvonimir Lončarić rekao je da je zabranio vatrogascima da ulaze u minski sumnjivi prostor jer je do sada već bilo 11 detonacija, tako da se požarište kontrolira samo s cesta.

Mali Golić na kojem gori između Tulovih Greda i Svetog brda bio je miniran u Domovinskom ratu, kao linija razgraničenja vojnih snaga pa ima puno zaostalih mina. Nalazi se na razmeđi između Ličko-senjske i Zadarske županije, tako da uz prometnice s jedne strane širenje požara sprječavaju zadarski, a s druge strane ličko-senjski vatrogasci.

Lončarić pojašnjava da je s jedne strane prostor ograničen autocestom, s ličke strane je novoprobijena cesta, a na južnoj strani je makadamska cesta pa na tim mjestima vatrogasci čekaju i gase vatru.

Problem je, međutim sjeverozapadna strana u pravcu Karlobaga, na kojoj nema cesta ni prosjeka, a minirana je. "Nema šanse da šaljemo ljude u taj prostor pa on nije pod kontrolom”, kaže Lončarić.

Zabrinut je jer se požar počeo širiti još u nedjelju 31. srpnja, a sada im gašenje otežava bura koja bi sutra mogla prerasti u olujnu.

Požar će se sigurno proširiti Velebitom, ali prioritet nam je sigurnost vatrogasaca”, zaključio je i naglasio da na tom području nema naselja, osim s južne strane ispod Golića poneka vikendica koje zasad nisu ugrožene, a bude li vatra eskalirala "taj će prostor štititi".

Na Velebitu požar gasi oko 30 vatrogasaca, a na terenu im pomažu i djelatnici Hrvatskih šuma i Parka prirode Velebit.

Problem je što helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva više ne može prebacivati ljude s naprtnjačama i drugom opremom na požarište s obzirom na to da ga u tome ometaju vjetar i velike turbulencije.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju