Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Državna revizija utvrdila je brojne nepravilnosti u trošenju novca poreznih obveznika u brojnim ministarstvima, ali i državnim tvrtkama. Rastrošnost u ministarstvu kulture, gospodarstva i zdravlja, nepotrebni troškovi na rubu zakona, netransparentno trošenje novca i sumnjiva javna nabava...


Na reviziji je tek da utvrdi nepravilnosti. A ne da ih kažnjava. Jedan od prozvanih ministara Mihael Zmajlović danas je održao konferenciju za novinare iz novoga, luksuznog prostora, za koji će godišnji najam platiti gotovo pet milijuna kuna.

Vezani članci Milan Bandić (Foto: Luka Stanzl/Pixsell) Bandić: "Učinit ćemo sve da ne poskupi odvoz otpada ili da poskupljenje bude što manje" Tomislav Tolušić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Potvrđeno Dnevniku Nove TV: USKOK provodi izvide u slučaju ministra Tolušića

Preselili su se! Ministar okoliša Mihael Zmajlović u novoj je velebnoj zgradi odradio svoju prvu konferenciju za novinare. No - tema nije rastrošnost, već - eko akcija. Zakup i troškovi novog prostora državu će stajati 4,83 milijuna kuna na godinu. Iako se nagađalo da je DUUDi preseljenje stopirao, ministar je to demantirao.

'To nije točno, a sve na tu temu sam do danas rekao', rekao je Zmajlović za Dnevnik Nove TV. Osim ministarstva okoliša Državna revizija upozorila je na rastrošnost ministarstva kulture, gospodarstva i zdravlja. Ali poručuju ne mogu sami.

'Po našim izvješćima postupaju i DORH i MUP i krim policija i sudovi. Nepravilnosti koje mi utvrdimo za neke postoje sankcije, za neke ne postoje sankcije', kaže Biserka Čoh MIkulec iz Državnog ureda za reviziju.

Zmajlović: Napadi na mene su orkestrirani jer sam se mnogima zamjerio

Iako pojedinačne slučajeve ne smiju komentirati, prema Izvješću revizije da se zaključiti kako su HEP i HAC primjeri lošeg gospodarenja novcem. HAC je primjerice ENC uređaje plaćao 159,88 kuna, a onda iste uređaje građanima 3 mjeseca prodavao za 1,25 kuna.

Akcija je trajala od lipnja do rujna 2012. kada je trajala akcija. Rekonstrukcija čvora Rugvica vrijedna 148 i pol milijuna kuna trajala je četiri mjeseca duže, a ugovorom utvrđeno plaćanje kazne do 5 posto od iznosa, HAC nikada nije naplatio.

Iz Izvješća Državnog ureda za reviziju vidljivo je da su u promatranom periodu od 2011. do 2013. godine u Hrvatskim autocestama d.o.o. provedena 1004 postupka javne nabave, te da su samo za 34 postupka predložene preporuke za poboljšanja.

Hrvatske autoceste d.o.o. sukladno ocjeni Državnog ureda za reviziju o učinkovitosti javne nabave, većinu preporuka već su i implementirale u svoje poslovanje. Hrvatske autoceste d.o.o. će i dalje posvećivati pažnju i kontrolu kako se nepravilnosti i propusti u sustavu javne nabave ne bi događali.

HEP je na informatički sustav SAP potrošio više od 70 milijuna kuna, a sustav nije proradio. Raskid ugovora o kreditu za gradnju HE Ombla, Europskoj banci za obnovu i razvoj morao je platiti 28,7 milijuna kuna.

Dobili smo Izvješće o obavljenoj reviziji učinkovitosti javne nabave u društvu HEP d.d. za 2011. - 2013. Izvješće sadrži preporuke za poboljšanje sustava nabave kako bi se povećala usklađenost poslovanja i zakonskih i drugih propisa te poboljšao sustav javne nabave Društva.

HEP d.d. će sukladno nalazu i ocjeni Državnog ureda za reviziju uvažiti sve dobivene preporuke i integrirati ih u naš sustav radi povećanja učinkovitosti. A hoće li itko odgovarati za navedene uzalud potrošne milijune kuna, službena je tajna, prema zakonu o kaznenom postupku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook