Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oporba vlastitoj stranci

Mudro, hrabro ili greška? Sami protiv svojih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan nakon što je Sabor ukinuo povlaštene mirovine zastupnicima o dva pojedinca s Markova trga najviše se priča. Riječ je o Božidaru Kalmeti iz HDZ-a i Damiru Kajinu iz IDS-a, obojica su u raspravama bili oporba vlastitoj stranci, a na glasovanju mnoge iznenadili.

Kalmeta, koji je rekao da će za razliku od suzdržanog HDZ-a glasovati 'za', nije se pojavio kada je trebalo dignuti ruku. A Kajin koji je zakon kritizirao i u posljednji trenutak na jedan dan otišao u mirovinu da ne izgubi povlasticu, zakon je podržao.

Pročitajte i ovo Umirovljenica, ilustracija sve je sažvakala inflacija Mirovina je porasla i prvi put prešla 500 eura, no postoji jedan problem Zoran Milanović u Čakovcu - 5 Rok 20 dana Čeka se datum konstituiranja Sabora: Na potezu je Milanović

Iako je rekao kako će glasovati za ukidanje povlaštenih mirovina zastupnicima, dok je njegova stranka bila suzdržana, na glasovanju se nije pojavio. Kalmeta i danas tvrdi da misli drugačije od stranke, ali da to nikome ne smeta. Šefica Jadranka Kosor na pitanja o Kalmeti ne želi odgovarati.

'Nema tu raskola unutar HDZ-a, mi smo veliki klub. Ne bi bilo dobro da svi o svemu isto mislimo', rekao je Kalmeta. Na opasku da do sada uglavnom jesu, Kalmeta je kazao: 'Radimo iskorak i u tom smislu', te tvrdi u stranci ga zbog suprotnog mišljenja nisu kritizirali.

No zašto onda stranačka šefica šuti. Ni na presici, a ni poslije nje o Kalmeti Kosor nije željela govoriti. Kaže da je jučer htjela replicirati Kalmeti i svima bi, pojašnjava bilo jasno da nema sukoba, ali joj predsjedavajući nije dopustio. Zakasnila je u prijavi replike, a naša je kamera to i svimila.

Većinom glasova donesen je zakon o pravima i dužnostima zastupnika s 80 glasova 'za'. A jedno od imena koje je glasovalo 'za' je Damir Kajin, zastupnik koji je kritizirao zakon o ukidanju saborskih povlastica te na jedan dan otišao u mirovinu kako ne bi s novim zakonom izgubio prava. Zakon je kaže ipak povoljan.

'Za sve one zastupnike, ministre i sve druge pod uvjetom da idu u punu mirovinu sa puno staža', rekao je Kajin te nastavlja u svom stilu bez obzira na pripadnost Kukuriku koaliciji. Kalmeta je već na prvom pokušaju nametanja prakse drugačijeg mišljenja zapeo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene