Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitanje budućnosti

Mreža mladih ide na Ustavni sud zbog HDZ-ova zakona: ''Nećemo mirno gledati kako nam se oduzima glas''

Ustavni sud
Ustavni sud Foto: Damjan Tadic/Cropix
Zakon o savjetima mladih jedini je zakonski akt koji mladim ljudima otvara prostor za aktivno sudjelovanje u donošenju odluka u mjestima u kojima žive.

Mreža mladih Hrvatske i 44 oporbena saborska zastupnika predali su u utorak Ustavnom sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti izmjena Zakona o savjetima mladih jer, tvrde, krši načelo autonomije lokalne i regionalne samouprave i zatvara mladima prostor za političku participaciju.

Prema izmjenama Zakona o savjetima mladih iz srpnja prošle godine, nacionalni savjet mladih dobio je zakonske ovlasti da koordinira rad svih gradskih i županijskih savjeta te time predstavlja sve mlade ljude u Hrvatskoj, rekla je potpredsjednica Mreže mladih Hrvatske (MMH) Sara Sušanj.

''Postavljanje nacionalnog tijela kao nadređenog svim lokalnim savjetima mladih nije u skladu s načelima autonomije lokalne i regionalne samouprave'', upozorila je na konferenciji za medije u Saboru.

Zbog toga je MMH, organizacija koja okuplja 77 članica, predala Ustavnom sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti izmjena tog zakona.

Osim što nacionalni savjet mladih oduzima savjetima na lokalnoj razini njihovu autonomiju, riječ je o nereprezentativnom tijelu, s obzirom na to da 15 od 20 članova dolazi iz HDZ-a, dodala je Sušanj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Resurs, a ne problem Svima su ih puna usta, a njih malo tko zaista sluša: ''Ključni problem mladih je zaposlenje, ali visina plaća nije primarni motiv''

''To nije participacija mladih, tako se zatvaraju vrata mladima koji nisu u podmlacima političkih stranaka. Nećemo mirno gledati kako se mladima oduzima glas i kako participacija mladih postaje ekskluzivan klub za članove podmladaka političkih stranaka'', naglasila je potpredsjednica MMH.

Iz MMH poručuju da je Zakon o savjetima mladih jedini zakonski akt koji mladim ljudima otvara prostor za aktivno sudjelovanje u donošenju odluka u mjestima u kojima žive, a koje ih se tiču. Zbog tog je on vro važan te očekuju od Ustavnog suda da donese odluku u skladu s načelima pravne sigurnosti i demokracije.

Iza zahtjeva Ustavnom sudu stala su i 44 saborska zastupnika. SDP-ova Sabina Glasovac kazala je da su mladi razočarani u politiku, a država ne radi ništa na razvoju građanske kulture mladih i njihova uključivanja u društvo.

''HDZ, navikao na to da sve ono što je neovisno i progresivno treba zatrti, novim je zakonom napravio korak dalje i potpuno poništio autonomiju upravo tih lokalnih savjeta mladih, preko kojih oni djeluju u svojoj zajednici'', kazala je.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Resurs budućnosti Zašto Hrvatska propušta iskoristiti naftu 21. stoljeća? ''Razloge zaostanja treba tražiti u nedostatku političke volje vladajućih''

Kekin: U javnom savjetovanju prihvaćeni prijedlozi mladeži HDZ-a

U javnom savjetovanju prihvaćeni su upravo prijedlozi mladeži HDZ-a, što nije slučajno, smatra zastupnica Možemo Ivan Kekin.

''Mi svjedočimo kako nam HDZ krade zadnje ostatke pravosuđa, nagledali smo se kako je ukrao Povjerenstvo za sukob interesa i niz drugih institucija, a sada su došli po savjete mladih, onih malo preostalih koje dosada nisu potjerali'', istaknula je.

Domagoj Hajduković iz kluba Socijaldemokrata istaknuo je kako ovim zakonom HDZ pokazuje da ''mu ne trebaju savjeti mladih, ne trebaju mu mladi koji misle, već mu treba samo mladež HDZ-a koja će kimati glavom''.

Dalija Orešković (Stranka s imenom i prezimenom) ustvrdila je kako se spornim zakonskim izmjenama mladima šalje poruka da njihov glas ništa ne vrijedi ako nisu učlanjeni u vladajuću stranku.

''Država su ljudi koji u njoj mogu ostvariti svoj prosperitet. Ako nam HDZ šalje poruku da tog prosperiteta bez njega nema, vrijeme je da mu kažemo 'dosta' i da ga označimo ne samo kao stranku opasnih namjera nego i kao stranku okupatora naše samostalnosti i neovisnosti'', rekla je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Financijska pismenost Nudi vam se 1000 eura: Hoćete li ih uzeti odmah ili za godinu dana?

Podršku MMH dali su i nezavisni zastupnici Marina Opačak Bilić i Marin Lerotić.

''Nametnut je jedan zakon koji nije osnažio kvalitetu rada ni osigurao veću participaciju mladih već samo dobili centralizaciju cijelog sustava. Ja kao najmlađa zastupnica najbolje mogu razumjeti nezadovoljstvo koje je iskazao MMH'', rekla je Opačak Bilić.

''Šaljemo jednu jasnu poruku mladim da budu hrabri, da se ne boje boriti za sebe, da budu jednaki neovisno tome da li pripadaju ili ne pripadaju bilo kojoj stranačkoj mladeži'', poručio je Lerotić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene