Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najmlađi grad u Hrvatskoj

Mladi ostaju u Kninu: Grad ima kapaciteta za više

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan uoči 15. obljetnice Oluje gužva je bila u gradu Kninu.

Sve je spremno za proslavu, dan u godini kad su oči Hrvatske uprte u Knin. Ostatak godine, grad je sinonim za nezaposlenost. No je li sve tako crno?

Pročitajte i ovo Mladi "Štedi, uloži i život posloži" Jesu li mladi u Hrvatskoj financijski pismeni? O novcu treba učiti od najranije dobi Milica Šostar, Igor Šostar i Sanja Jurišić 26 GODINA OD OLUJE Život u Zvonimirovu gradu: ''Knin je danas pun ljudi, svi će oni nestati za 10 dana, uvijek ista priča. Mi ostajemo i borit ćemo se"

Mihajlo Kragulj vratio se u rodni grad odmah nakon Oluje, a posljednjih deset godina vodi udrugu mladih HUK. Kroz njihove je programe u tom vremenu prošlo više tisuća mladih. 'Prema popisu stanovništva iz 2004. 44 posto stanovništva je mlađe od trideset godina', rekao je Kragulj.

Josip Kaić i Jelena Orlović su među njima. Studenti mladog kninskog veleučilišta, svoju budućnost vide u Kninu. 'Zato što je ovo lijep grad. Ja sam rođena ovdje, a i meni, ja sam doseljenik', rekli su Josip i Jelena.

>> Kosor: Ponos i hrabrost branitelja nikada neće biti zaboravljeni

Oboje imaju još godinu dana do prvostupničke diplome. 'Bilo bi odlično kad bi se moglo nastaviti još dvije godine do diplomskog', kažu Josipa i Jelena. 'Grad prije svega gradi svoju budućnost na znanju i na mladima', rekao je Marko Jelić, dekan Veleučilišta Marko Marulić u Kninu.

Veleučilište Marka Marulića u prvih pet godina izrodilo je 100 diplomanata prvostupnika. Mnogima koji nisu u mogućnosti studirati izvan Knina, veleučilište u gradu je omogućilo da se školuju. 'Situacija je bolja, i to značajno bolja, ali naravno ne onoliko koliko bismo željeli. Mi moramo svi zajedno raditi na tome, i naravno država, koja mora više ulagati u ovakve sredine', rekao je Jelić.

'Jako je teško naći posao, jer posla ovdje nema', kaže Kragulj. 'Fali nam kazališnih predstava, bude ih ali nedovoljno', rekli su Josip i Jelena. U recesijskog godini svugdje je teško, znaju to mladi Kninjani. No ostaju ovdje jer smatraju kako njihov grad ima kapaciteta za više.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene