Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROTIV BIJELE KUGE

Može se kad se hoće: U ovom gradu daju 100.000 kuna za kupnju kuća, sufinanciraju preuređenje, potiču poljoprivredu...

Vrbovsko - 3
Vrbovsko - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vrbovsko - 2 Vrbovsko - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vrbovsko - 3 Vrbovsko - 3 Foto: DNEVNIK.hr Dražen Mufić, gradonačelnik Vrbovskog, i Katarina Jusić Dražen Mufić, gradonačelnik Vrbovskog, i Katarina Jusić Foto: DNEVNIK.hr +0 Vrbovsko - 1 Galerija 1/4 >>
Već drugu godinu zaredom Grad Vrbovsko u svoj kraj mlade privlači sa sto tisuća kuna.

Osim što daju nepovratni novac za kupnju kuće, sufinanciraju i preuređenje. Ideja ima mnogo, pa uz doseljavanje potiču i obrađivanje zapuštenih polja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najpopularnije lokacije Čak 93 posto Hrvata razmišlja o emigraciji! Evo gdje bi otišli!

Ivo Majić iz Solina se sa suprugom i desetero djece preselio u Vrbovsko. "Čuli smo da grad daje poticaje, onda smo došli vidjeti kako bi to bilo živjeti ovdje, kakvo je to mjesto, odgovara li onome što smo željeli, i bili smo oduševljeni", kaže Majić. 

Sada čekaju raspisivanje natječaja i nadaju se kupnji kuće. "Bez tog novca, to bi već bio problem. Bez obzira na to što imaš kuću, ne možeš živjeti u njoj jer je prehladno, ovako imamo neki početak uređenja kuće", napominje. 

Mjeru je do sada iskoristilo tek dvoje mladih obitelji. Poticaj ide i ove jeseni. Osim iznosa od 100 tisuća kuna za kupnju kuće, u ovoj godini spremna su još dva natječaja.

"Jedan za one koji su kupili kuću u posljednjih pet godina na području grada Vrbovskog, i to 100.000 kuna za pet obitelji, znači 20.000 kuna, i drugi za one koji žele preurediti svoj stambeni prostor, to su mlade obitelji do 45 godina", kaže pročelnica u Gradu Vrbovskom Marina Tonković.

Doseljavanje u Vrbovsko 

Svi koji dođu ili pak ostaju ovdje imaju što raditi. Ovog su proljeća mještani dobili sadnice krušaka i jabuka, kao i sjemenski krumpir.

Josipa Krizmanić iz Vrbovskog primila se posla. "To je mladi krumpir i izvrstan je. Za sada smo zadovoljni", kaže. 

Akcija je neke protaknula da počnu obrađivati zemlju. "Ja nisam sadio krumpir godinama jer nisam vidio interes, a sada vidim jer je grad ponudio", kaže Željko Štiglić iz Vrbovskog.

Prinose od oko 60 tona krumpira očekuje i sam grad. Oni će se podijeliti svim potrebitima na području grada. "Podijelit će se i osnovnoj školi, vrtiću, a vjerojatno će se dio plasirati i na našoj novoj tržnici", kaže Nikolina Osojnički, direktorica komunalca.

Nestvarno zvuči da je sve ovo dostupno na pola puta od Zagreba do Rijeke.

"Odluka o natječaju precizna"

Gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić ne misli da je odaziv na natječaje slab, već kaže da je odluka o natječaju precizna i da ne može doći do manipulacije.

"Prošle godine imali smo dvije obitelji, ove godine raspisujemo još jedan natječaj. Uvijek je dobro dobiti kvalitetnu obitelj, da odlukom pogodimo ono što bi željeli", ističe. 

Kaže kako im je bitno da ljudi koji dolaze budu kreditno sposobni i da mogu kupiti nekretninu između 200.000 i 300.000 kuna.

S druge pak strane, stanovnici kao da su jedva čekali poticaj za obradu zemlje. "U ovoj koronakrizi smo im to omogućili. Odazvalo se više od 800 obitelji i podijelili smo više od 22 tone krumpira. S tom mjerom nastavljamo i dalje. Posadili smo tri tone krumpira na šest hektara", kaže.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene