Rijeka je postala Europska prijestolnica kulture. Otvorenje se održava danas, a najvažniji događaj je Opera industriale koja od 19 sati počinje u Riječkoj luci.

Galerija


Rijeka je danas postala najzanimljiviji europski grad. Na cjelodnevnom otvorenju Europske prijestolnice kulture najvažniji dio programa je Opera industriale kojom Rijeka iskazuje poštovanje radnicima, umjetničkoj avangardi i tradiciji kraja.

Vezani članci Konferencija NEMO (Foto: Rijeka 2020.) Grad Rijeka u 2020. godini domaćin konferenciji Europske mreže muzejskih organizacija NEMO Katarina Jusić (Foto: Dnevnik.hr) Pogledajte što nas čeka u Rijeci, Europskoj prijestolnici kulture

Rijeka će predstaviti, ne samo sebe, već cijelu Hrvatsku neobičnom operom. Grad je cijeli dan pun ljudi, a stigle su i osobe iz javnog, ali i političkog života Hrvatske i Europe.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek kaže da su zbog ovog uspjeha Rijeke svi uzbuđeni. ''To je veliki događaj. Više od 600 različitih programa u svim područjima kulture i umjetnosti, to će biti deseci i tisuće umjetnike, kreativaca. Rijeka će biti u fokusu, Hrvatska će biti u fokusu i cijelom timu koji je osmislio program ja želim da bude uspješan i da bude onako kako su oni zamislili'', rekla je Obuljen Koržinek.

Ministrica kaže da su njezini europski kolege poželjeli puno uspjeha Rijeci. ''Svi čestitaju, svi žele uspjeh. Program Europske prijestolnice kulture nadilazi bilo što što smo mi u Hrvatskoj dosad radili. Tako je to u svakoj državi. Svi nam žele puno uspjeha, drago im je da su danas ovdje i da mogu vidjeti taj program Luke različitosti'', otkrila je ministrica.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr