S više od 70 događanja na više od 30 različitih lokacija u središtu grada, 1. veljače otvorena je godina u kojoj Rijeka postaje najzanimljiviji europski grad.

Galerija


Otvorenje Europske prijestolnice kulture obilježeno je velikom cjelodnevnom proslavom. Najvažniji događaj je bila Opera industriale, središnji program otvorenja koji je počeo u 19 sati u Riječkoj luci. Tim programom Rijeka je odala poštovanje svojim radnicima, umjetničkoj avangardi i tradiciji kraja koji je okružuje te ujedno podsjetila na temeljne društvene vrijednosti na kojima je izgrađena moderna Europa.

Vezani članci PR Links Rijeka seli se na novu lokaciju! Delegations Galway 2020 (Foto: PR) - 2 Rijeka osvojila 1,5 milijuna eura vrijednu nagradu za dosadašnju uspješnu provedbu projekta Europske prijestolnice kulture

Opera industriale nastala je prema glazbenom predlošku riječkog umjetničkog dvojca JMZM (Josip Maršić i Zoran Medved) u orkestraciji hrvatskog kompozitora, maestra Frana Đurovića, izvelo ju je gotovo 150 izvođača, te nekoliko tisuća ljudi u publici, dok je režiju programa potpisao Dalibor Matanić.

Ova velika urbana opera koja se izvodi na otvorenom donijela je zvukove grada, industrije i buke, glazbu i efekte koji nastaju kombinacijom svjetlosti i tame te snažne simbole Rijeke i Europe.

Varioci, iskre, buka brusilica, limovi i željezarija – simboli su radništva i radnika koji su s ponosom gradili Rijeku.

Uz središnji program, provod i slavlje proširilo se na sve riječke ulice, trgove, kafiće i klubove, U organizaciji je sudjelovao veliki broj udruga, poduzetnika, umjetničkih organizacija i pojedinaca. U programu je nastupilo oko pet stotina izvođača.

U zborske i vokalne nastupe uključene su sve generacije - od djece do umirovljenika

U jutarnjem i prijepodnevnom dijelu programa, dominirale su plesne, dramske i glazbene izvedbe te nastupi dječjih zborova, vokalnih skupina i plesača odnosno plesačica. Posebno su bile zanimljive dnevne pop up izvedbe na neuobičajenim mjestima poput pjevanja ili plesa na Riječkoj ribarnici, ali i anti-turističke ture riječkim turističkim autobusom.

Već u popodnevnim satima na određenim lokacijama počeli su nastupi DJ-eva, kojih je u ukupnom programu, uključivo i večernja događanja po klubovima - bilo više od 30. Posebno se među njima izdvaja DJ Nicky Siano, vlasnik i dizajner prostora koji se smatra prvim njujorškim disko klubom, THE GALLERY i prvi resident kluba STUDIO 54.

Popodne su krenuli koncertni nastupi, rock, pop, jazz i blues izvođača i bendova, a ukupno je u cijelom danu uključivo i večernje nastupe po klubovima u Rijeci nastupilo više od 60 grupa koje su izvodile rock, pop, elektro i jazz glazbu.

U Pogonu kulture nastupili su Jonathan, Parafi, Fit, Denis&Denis, u klubu Život Elektro pop duo The Siids, u klubu Crkva tech house kolektiv Deep'n'Delicious. Više izvođača nastupilo je u Palachu u organizaciji RiRocka, a na brojnim drugim lokacijama redali su se nastupi Marka Tolje, Duška Jeličića Bonace, Šajete, Izeta Medoševića, Marinade

Svjetleće instalacije

Više svjetlećih posebno dizajniranih prostornih instalacija postavljeno je na nekoliko lokacija u luci, a na lokacijama koje vode prema luci postavljene su prostorne instalacije – kaleidoskopi. U programu su sudjelovale i osvijetljene manje brodice i barke unutar akvatorija luke. Svoju središnju svečanost otvorenja Rijeka je završila najsnažnijim zvukom koji je okružuje još od pradavnih vremena. Zvončari ogromnom bukom zvona – magičnim starim poganskim ritualom – tjeraju zimu i najavljuju proljeće u europskoj prijestolnici kulture, novo doba u koje je Rijeka ušla 1. veljače 2020.

Nakon ove rapsodije zvuka, buke, svjetla i tame, nastavljen je program na trgovima i u klubovima, koji je potrajao do ranih jutarnjih sati nedjelje.

Rijeka je 1. veljače bila najzanimljiviji grad Europe, a to će ostati i tijekom čitave 2020. jer u kulturno-umjetničkom programu ova Europska prijestolnica kulture u 365 dana nudi više od 600 pojedinačnih događanja u koja je uključeno više od 300 organizacija iz 40 zemalja Europe i svijeta