Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvoreno pismo

'Ministre, nećemo mirno gledati kako uništavate našu željeznicu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat željezničara Hrvatske uputio je otvoreno pismo ministru Siniši Hajdašu Dončiću.

Sindikat željezničara Hrvatske u više navrata je upozoravao na krizno stanje u HŽ Cargu, na nebrigu i zapuštanje željezničkog sektora, na neodgovarajuće mjere rješavanja problema. Iz tog razloga SŽH je uputio otvoreno pismo ministru Hajdaš Dončiću.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reforma kasni 20 godina Hajdaš Dončić: Željezničari prosvjeduju jer ne žele promjene Slika nije dostupna Izvješće Svjetske banke Hrvatska među najlošijim zemljama eurozone po intenzitetu željezničkog prometa

Pismo prenosimo u cijelosti:

'Izjavljujete, kao „naš ministar“, da ne želimo promjene, da ne razumijemo situaciju i nezdovoljni smo zato što će naši članovi biti među viškom radnika.

U najmanju ruku upravo bi vi trebali znati da mi željezničari živimo s promjenama već gotovo trideset godina, a koje su donijele smanjenje radnika s 40 tisuća na današnjih 12 tisuća. Tijekom tog vremena sindikati su aktivno sudjelovali u procesu i čitavo vrijeme upozoravali smo na nelogičnosti, nepravilnosti pa i na kriminal koji se dešavao.

Hajdaš Dončić: Željezničari prosvjeduju jer ne žele promjene

Naš cilj nije samo sačuvati radna mjesta, naš cilj je prije svega sačuvati željeznicu za sve buduće generacije, učiniti tu željeznicu što korisniju i isplativiju građanima Republike Hrvatske. Umjesto da se zajedno zalažemo za ispunjenje tih ciljeva (po uzoru na uspješne europske željeznice) vi „naš ministre“ kao nitko do sada ignorirate bilo kakve konstruktivne rasprave, ignorirate upozorenja na nelogičnosti i ponašate se prema nama kao prema neprijateljima, a ne socijalnim partnerima.

Boli nas svaka vaša izjava „naš ministre“: „bez grižnje savjesti poslat ću HŽ Cargo u stečaj s likvidacijom“; „niti znam niti me zanima koji vlakovi će se ukinuti“. Boli nas činjenica da države EU, za razliku od vas, štite svoje nacionalne željeznice, svoj nacionalni interes riskirajući pri tome tužbu EU komisije. Što mislite zašto to rade, samo zbog željezničara ili zbog interesa svih svojih građana?

Za vrijeme svog mandata „naš ministre“ dokazali ste nam svojim postupcima da ne vodite Hrvatske željeznice u dobrom smjeru. Vi ste taj koji je odlučio ugasiti HŽ Holding d.o.o. i preuzeti na sebe svu neophodnu i važnu koordinaciju među novonastalim društvima, ili vas ta koordinacija sada više ne zanima.

Trenutno gledamo HŽ Cargo d.o.o kako s vašim mjerama tone sve dublje i ne vidimo kvalitetna rješenja niti pomak na bolje, dok vi „naš ministre“ omogućavate budućoj konkurenciji ulazak na tržište na sumljiv način.

Gledamo kako se ulažu ogromna sredstva u obnovu pruga, a pored njih se namjerava putnike prevoziti autobusima.

Gledamo i prazne vlakove, a godinama upozoravamo da se rade nekvalitetni vozni redovi, koji putnicima ne odgovaraju i koji će dovesti do, najprije praznih vlakova, pa smanjivanja broja vlakova, a zatim i ukidanja pruga i izolacije dijelova Hrvatske i njenih građana, naročito socijalno osjetljivih kategorija: mladih, umirovljenika i onih slabijeg imovinskog stanja te koncentracije stanovnika u većim gradovima i njihove međusobne i regionalne izolacije.

Gledamo stalno kreditno zaduživanje bez strateškog učinka, a svi građani su ti koji će te kredite morati vraćati.

Smatramo da ne bi imali pravo na kritike, prosvjede i štrajkove da nam vi „naš ministre“ možete dokazati mjerljivim rezultatima kako se stanje popravlja, kako nas čeka bolja, sigurnija, kvalitetnija željeznica. No mi to ne vidimo.

Stoga „naš ministre“ ako ne vama, onda nama željezničarima ove Hrvatske željeznice znače kruh, znače dotojanstvo, znače egzistenciju za naše obitelji. Mi iz ove kože ne možemo.

Na kraju ovog obraćanja obećajemo vam „naš ministre“, budite sigurni, bez obzira na vaš izostanak grižnje savjesti mi nećemo mirno sjediti i gledati kako uništavate našu željeznicu.

Sve što ćemo učiniti neće biti samo zbog nas već prije svega zbog svih budućih generacija koje zaslužuju imati željeznicu poput svih ostalih građana Europske unije. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene