Evakuacija Hrvata s kruzera Diamond Princess, koji je već dva tjedna u karanteni u Japanu, zasad nije u planu, potvrdili su za DNEVNIK.hr iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.


Kruzer Diamond Princess, na kojem je među 3700 ljudi dosad potvrđeno 355 slučajeva zaraze koronavirusom, od 3. veljače je u karanteni u japanskoj luci Yokohama. Australija i SAD najavili su evakuaciju državljana tih zemalja s kruzera, a australski premijer rekao je da će se u avion s Australcima ukrcati i Novozelanđani.

Vezani članci Testiranje na koronavirus Važna obavijest iz "Štampara": "Svi kojima je stigao pozitivan COVID test, bez odgode se javite svom liječniku. Javite i kontaktima" Koronavirus, ilustracija Najteži dan u Hrvatskoj: Preminulo 18 osoba, na respiratoru 57 oboljelih. Vlada nabavlja nove količine lijeka remdesivir

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH na naš su upit odgovorili da zasad nije planirana evakuacija šestero Hrvata koji se nalaze na kruzeru te da oni ne pokazuju simptome bolesti. Na brodu se među Hrvatima nalazi jedan putnik i pet članova posade. U MVEP-u napominju kako se postupak repatrijacije pokreće na osobno traženje, a koje do sada nije zatraženo. Također, mogućnost repatrijacije s broda Diamond Princess odnosi se za sad na putnike, a ne na članove posade broda

''Planirani boravak je najkraće do 19. veljače – ovisno o dinamici testiranja i drugim zdravstvenim procedurama. Veleposlanstvo RH u Japanu u stalnom je kontaktu s japanskim vlastima, koordinira aktivnosti s drugim državama članicama EU-a te za sada nije planirano da hrvatski državljani ranije napuste boravak u izolaciji'', poručili su iz MVEP-a.

Podsjetimo, kruzer Diamond Princess je u karanteni nakon što se utvrdilo da je muškarac koji se iskrcao u Hong Kongu, prije nego što je kruzer krenuo za Japan, zaražen koronavirusom.