Američko veleposlanstvo u Tokiju navelo je u pismu putnicima kruzera koji su državljani SAD-a da će po njih poslati zrakoplov i vratiti ih kući.

Galerija


Francuska ministrica zdravstva Agnes Buzyn potvrdila je da je u bolnici preminuo pacijent zaražen koronavirusom, što je prva smrt zabilježena u Europi, javlja Daily Mail.

Vezani članci Koronavirus, Italija Najgori dan za Francusku, umrlo 509 oboljelih. U Italiji zabilježeno 727 smrtnih slučajeva Koronavirus, ilustracija U Londonu preminuo zaraženi 13-godišnji dječak. Šef UN-a: "Ovo je najteža kriza od Drugog svjetskog rata"

Riječ je o starijem turistu iz Kine. U Francuskoj je dosad zabilježeno ukupno 11 slučajeva zaraze koronavirusom.

Još 67 putnika na kruzeru Diamond Princess u Japanu testirano je pozitivno na koronavirus, potvrdio je japanski ministar zdravstva Katsunobu Kato u subotu, dok je SAD objavio da šalje zrakoplov po američke putnike na kruzeru. 

Američko veleposlanstvo u Tokiju navelo je u pismu putnicima da će zrakoplov stići u Japan navečer 16. veljače.

Veleposlanstvo je preporučilo da se, iz "predostrožnosti", američki državljani vrate kući gdje će biti podvrgnuti daljnjim pretragama. Američki putnici s kruzera bit će, po povratku, u karanteni 14 dana.

"Razumijemo da je ovo frustrirajuće i promjena plana, ali ove mjere su sukladne našim pažljivim politikama čiji je cilj ograničiti potencijalno širenje bolesti", stoji u pismu.

Dodaje se kako se putnici, ako napuste brod, neće moći "vratiti se u SAD određeno vrijeme" te da će Centar za kontrolu i prevenciju bolesti donijeti "konačnu odluku" po tom pitanju.

Karantena na brodu završava 19. veljače. Na brodu je i šestero Hrvata, koji su po dosad poznatim informacijama dobro i nisu zaraženi.

Kruzer je u karanteni od pristanka u Yokohamu 3. veljače, nakon što je koronavirus potvrđen kod jednog putnika u Hong Kongu.

Na kruzeru je tada bilo oko 3 500 putnika, a gotovo 300 već ih je zaraženo koronavirusom, što je najveći broj zaraženih tim virusom izvan Kine, te su smješteni u japanske bolnice. (Hina)