Ministarstvo vanjskih i europskih poslova još se jednom oglasilo povodom navoda djelatnice hrvatskog veleposlanstva u Njemačkoj Elizabete Mađarević. Ističu da su ''diplomati svjesni da što god da rade tijekom mandata, u privatnoj sferi ili u slobodnom vremenu, može imati i ima veze s diplomatskim poslom koji vrše''.

Galerija Gordan Grlić Radman (Foto: Davorin Visnjic/Pixsell ) +0 Objava Elizabete Mađarević na Facebooku (Foto: screenshot Facebook)

Ministarstvo je objavilo detaljnije priopćenje kojim se ograđuje od navoda na Facebook profilu njihove djelatnice. Prenosimo ga u cijelosti:

Vezani članci Viktor Orban i Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska reagirala na skandaloznu izjavu Viktora Orbana, mađarski veleposlanik pozvan na razgovor Kuhinja, ilustracija Oglas za posao izazvao kaos na društvenim mrežama, autorica im nije ostala dužna: "Zašto se ne sastanete i zajedno jadate"

''Potaknuti ojačanim interesom javnosti, a nastavno na jučerašnje priopćenje Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, kojim se Ministarstvo ogradilo od stajališta koja je na svome Facebook profilu objavila djelatnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Elizabeta Mađarević, od siječnja 2019. godine na diplomatskom mandatu u Berlinu, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova proširuje dano priopćenje sljedećim navodima:

- Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ograđuje se od svih izjava i postupaka obilježenih ksenofonijom, rasizmom i svim drugim oblicima netolerancije, bez obzira na to od koje osobe dolaze i koja je pozicija te osobe u hijerarhiji Službe vanjskih poslova Republike Hrvatske.

- Prema odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, prihvaćene svugdje u svijetu, miješanje u unutarnje stvari države primateljice, tj. države u kojoj diplomat djeluje, uključujući i komentare o dužnosnicima te države, je neprihvatljivo. Diplomati su upućeni u inozemstvo djelovati u pravcu jačanja ugleda Republike Hrvatske, a ne narušavanja njezina ugleda i nanošenja političke štete.

- Diplomati su svjesni da što god da rade tijekom mandata, u privatnoj sferi ili u slobodnom vremenu, može imati i ima veze s diplomatskim poslom koji vrše. Pravo na drugačije mišljenje i sloboda govora ne može podrazumijevati nepoštivanje Ustava Republike Hrvatske i svih drugih zakona te međunarodnih konvencija na snazi u Republici Hrvatskoj, kao i normi diplomatske profesije. Osobe koje su se posvetile diplomatskom pozivu ujedno prihvaćaju odgovornost predstavljanja države, svih njezinih institucija i građana, u privatnom i službenom svojstvu za mandata u inozemstvu, te svojim stajalištima ne smiju izlaziti iz okvira službene politike Republike Hrvatske. U tome smislu, propisi koji uređuju prava i obveze djelatnika u Službi vanjskih poslova Republike Hrvatske, potpuno su jasni.

- Republika Hrvatska zagovara i provodi borbu protiv svih oblika nesnošljivosti i omalovažavanja na svim razinama.

Kako je javnost obaviještena, postupak utvrđivanja činjenica u ovome slučaju je pokrenut'', stoji u priopćenju.

Podsjetimo, ranije danas Ministarstvo je također objavilo priopćenje u kojem se ogradilo od navoda gospođe Mađarević, ali u nešto kraćoj verziji.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju