I nakon dva prosvjeda, rješenja nema. Današnji sastanak povremenih prijevoznika ignorirala su čak tri pozvana ministarstva. Oni najavljuju novi prosvjed u četvrtak. Ovaj put, na Markovu trgu.

Galerija


Direktor prijevozničke tvrtke Ivan Leskovar danas je upalio svoj autobus. Samo zbog snimanja, nažalost. U prometu već gotovo tri mjeseca nisu niti jedan od njegovih osam, što autobusa, što kombija. "Imali smo dogovorenog posla i sezona je bila jako lijepo najavljena, međutim već negdje sredinom drugog mjeseca su počela otkazivanja. Autobusi stoje, a troškovi se gomilaju", govori nam.

Vezani članci Uhićenja tijekom prosvjeda u Londonu Prosvjedi diljem Europe zbog novih mjera protiv korone: ''Sloboda! Prestanite nas kontrolirati'' Skijanje, ilustracija - 1 Finska: Ni govora o zatvaranju skijališta

Kaže kako još uvijek nisu nikog otpustili, svi vozači i popratno osoblje su i dalje tu, ali dokad pita se. A isto se pita nekoliko tisuća vozača koji se bave povremenim prijevozom. Prijevozom koji ovisi o turizmu i mahom stranim turistima.

Zbog pozicije u kojoj su se našli, prijevoznici su i 7. i 14. svibnja bili u prosvjedu. Diljem Hrvatske, trubama i vožnjom ulicama upozorili su na svoj položaj. Marko Slišković iz inicijative prijevoznika kaže kako je riječ o preko 220 tvrtki sa dvije tisuće vozila, dvadeset tisuća radnika, petnaest tisuća vozila od kojih najmanje pet tisuća na leasing koji se u inicijativi bore za sebe.

A taj leasing podrazumijeva mjesečna davanja i kamate koje dok posao stoji, i dalje uredno teku. Sastanku koji su danas organizirali prijevoznici i glas poduzetnika, nitko od tri pozvana ministarstva, prometa, financija i turizma nije se odazvao. Tek tri leasing kuće.

"Ja moram reći da sam maksimalno razočaran sa današnjim odazivom", zaključio je Slišković.

Što prijevoznici uopće traže

A povremeni prijevoznici traže moratorij od banaka i leasing kuća na dvanaest mjeseci bez naplate kamata, brži pristup sredstvima dostupnima iz EU fondova, produljenje mjera za zaštitu radnih mjesta za još tri mjeseca te ubrzavanje sredstava likvidnosti koje se odnose na kredite HBOR-a i HAMAG-a.

Bez toga, kažu moguć je samo sljedeći scenarij. "Da li žele za tri, četiri ili pet mjeseci imati tisuće buseva, plovila, rent a car auta ispred svojih vrata? Da li žele biti dio te priče ili dio priče koja će na neki način pokrenuti Hrvatsku", opisao je potencijalnu akciju Hrvoje Bujas iz udruge Glas poduzetnika.

S tri leasing kuće imaju načelan, no ne i konačan dogovor. Ostali se nisu izjasnili. Kao ni već spomenuta ministarstva. Slišković kaže da će pozornost na sebe očito morati privući na neki drugi način.

"Pozivamo sve u četvrtak na Markov trg u jedan sat na prosvjed i isto tako Plenkovića zadnji put pozivamo da bude hrabar i da se odazove pozivu UGP-a i da se nađemo tamo", objasnio je Bujas koji je to način.

Toga dana će Ivan ponovno upaliti svoj autobus. Ne da bi zaradio, već kako bi se još jednom pokušao izboriti za puko preživljavanje. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr