Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pilot projekt

"Na korak smo do pokretanja preventivnih pregleda u cijeloj Hrvatskoj": Na preglede se pozivaju osobe iznad 40 godina života

Na korak smo do pokretanja preventivnih zdravstvenih pregleda na razini cijele Hrvatske, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na predstavljanju pilot projekta u Primorsko-goranskoj županiji. Dodao je kako prvi rezultati iz drugih županija ukazuju na opravdanost tog projekta.

Pilot projekt preventivnih zdravstvenih pregleda započeo je u Primorsko-goranskoj županiji, nakon Osječko-baranjske, Sisačko-moslavačke, Međimurske i Splitsko-dalmatinske županije.

"Rezultati pilot projekta u četiri županije pokazuju da je je kod dvije trećine pregledanih uočeni povećani lipidi, šećer u krvi ili tlak, koji zahtijevaju daljnju obradu. Na preglede se pozivaju osobe iznad 40 godina života, jer se tada počinju razvijati još neprepoznate kronične bolesti", rekao je Beroš.

Preventivni pregledi dio su reforme zdravstvenog sustava, a reformskim mjerama se želi obiteljske liječnike dodatno rasteretiti administrativnih opterećenja i uvesti novi model plaćanja.

Pročitajte i ovo Danijel Škvorc Na rubu smrti Probudio se i nije mogao hodati, a onda je započela njegova borba za život: "Razmišljao sam hoću li se sutra probuditi"

Cilj bolji ishodi liječenja

"Sve to potvrđuje da smo na pravom tragu prema unaprjeđenju zdravlja naših građana i u konačnici, boljim ishodima liječenja, što je i jedan od ciljeva naše sveobuhvatne reforme zdravstvenog sustava s pacijentom u fokusu", rekao je Beroš.

Dosadašnji rezultati provedbe preventivnih programa pokazuju da je među svim pregledanima, kod 64 posto osoba postavljena odgovarajuća sumnja i upućeni su u daljnju obradu, a faktori rizika za razvoj kroničnih bolesti poput povećane tjelesne težine ili pretilosti, odstupanje lipidograma te povišeni krvni tlak utvrđeni su kod čak 77 postio pregledanih osoba.

Pušača je više od 50 posto, što je značajan udjel s obzirom na hrvatski prosjek od 25 posto. Što se tiče drugih oboljenja, osobe su upućene u Nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća i Nacionalni program otkrivanja raka debelog crijeva te će se na vrijeme otkriti eventualna maligna bolest.

Ministar je spomenuo i projekt onkološke uputnice kojeg je proveo riječki KBC, naglasivši da je u dvomjesečnom razdoblju provedbe prosječno vrijeme čekanja bilo 3,86 dana.

Predstavnik HZJZ-a i voditelj Radne skupine Tomislav Benjak rekao je da je u Primorsko-goranskoj županiji termine za preglede dalo već 29 liječnika iz županijskog Doma zdravlja kojima je cilj uključiti i liječnike i građane i testirati modele provedbe.

Pročitajte i ovo Dva eura, Ilustracija Pogledajte dizajn Izlazi prigodna kovanica od dva eura: Požurite po svoj primjerak, evo gdje ga nabaviti i koliko košta

Komadina: Izdaci za zdravstvo opterećuju županijski proračun

Župan Zlatko Komadina je rekao da, što se tiče Županije i preventivnih pregleda, ministarstvo kuca na otvorena vrata, da je suradnja institucija uspješna. Spomenuo je županijske specijalne bolnice, kojima će Županija i dalje biti osnivač, te sve teže pokrivanje izdataka u zdravstvu, što sve više opterećuje županijski proračun.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šokantni podaci Kirurginje odlučile prekinuti šutnju o hororu u operacijskim salama: "Zabio je glavu u moje grudi. Trljao se..."

Predsjednik odbora za zdravstvo skupštine Primorsko-goranske županije Leonardo Bressan rekao je da je prevencija svakodnevni dio rada obiteljskih liječnika te je naglasio da je definitivno administrativno rasterećenje pretpostavka za potpuno posvećivanje zdravstvenoj skrbi, apeliravši pri tom na premijera Plenkovića da podrži nastojanja ministra Beroša u tome.

Ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić rekao je da će dio nove bolnice na Sušaku biti spreman za preseljenje do kraja godine, a da će za sljedeću fazu izgradnje trebati osigurati financiranje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene