Obavijesti Video Pretražite Navigacija
veće cijene brojnih pomagala

HZZO je na liste stavio nove lijekove: Napravljen važan iskorak za oboljele od dijabetesa tip 2

HZZO
HZZO Foto: Ivan Lackovic/Cropix
HZZO je na liste lijekova stavio nove lijekove, među kojima su lijekovi za sistemski eritemski lupus i kroničnu mijeloičnu leukemiju te ortopedska i druga pomagala, među kojima su uređaj i senzor za mjerenje glukoze, izvijestio je u utorak Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

HZZO je na liste lijekova stavio nove lijekove, među kojima su lijekovi sistemski eritemski lupus i kroničnu mijeloičnu leukemije te ortopedska i druga pomagala, među kojima su uređaj i senzor za mjerenje glukoze, izvijestio je u utorak Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

U redovnoj proceduri na liste lijekova HZZO-a stavljene su generičke paralele već postojećih lijekova, a od novih lijekova na osnovnu listu su stavljeni: lijek anifrolumab za liječenje sistemskog eritemskog lupusa (SLE) te lijek ascinimib za liječenje kronične mijeloične leukemije, koji je klinička paralela postojećim lijekovima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Migrantska kriza u Vojvodini Otkriveno 400 migranata: U oružanim sukobima poginule dvije osobe

Na liste ortopedskih i drugih pomagala stavljene su nove generacije istovrsnih pomagala, stavljena su istovrsna pomagala iz skupina obloge za rane, pomagala za disanje i pomagala za urogenitalni sustav.

Utvrđene su izmjene i dopune indikacije broj 306 za uređaj i senzor FreeStyle Libre Flash Glucose Monitoring System i senzor FreeStyle Libre 2 Flash Glucose Monitoring System.

Veća cijena pomagala

Povećana je cijena pomagala iz skupina proteze za ruke, proteze za noge, potrošni dijelovi za proteze za noge, pomagala za kretanje, pomagala za probavni sustav, stoma pomagala, pomagala za urogenitalni sustav, pomagala za disanje, očna i tiflotehnička pomagala, pomagala za govor i druga pomagala.

Radi zapošljavanja što većeg broja doktora medicine u zdravstvenom, HZZO će i nadalje financirati rad doktora medicine bez specijalizacije.

Stoga je donesena odluka o izboru doktora medicine bez specijalizacije za koje će se financirati rad pod nadzorom te je u prijedlogu Liste prvenstva uvršteno 273 kandidata.

Također se nastavlja i financiranje rada pripravnika - doktora medicine, magistara farmacije i magistara medicinske biokemije i laboratorijske medicine.

Pročitajte i ovo Davor Filipović O detaljima sutra nakon Vlade Filipović nakon razgovora s trgovcima: "Svi su pristali na snižavanje cijena, neki već od petka"

Donesena je odluka o izboru pripravnika te je u prijedlogu Liste prvenstva uvršteno 10 kandidata i to tri doktora medicine, dva magistra farmacije i pet magistara medicinske biokemije i laboratorijske medicine.

Nakon provedenih natječaja, ugovorne zdravstvene ustanove i drugi ugovorni subjekti HZZO-a će sklopiti ugovore o radu s odabranim kandidatima, na osnovi kojih će HZZO u najkraćem roku sklopiti ugovore o financiranju s ugovornim zdravstvenim ustanovama i drugim ugovornim subjektima HZZO-a.

Odluke su donesene na sjednici Upravnog vijeća HZZO-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene